Matica slovenská chce Starý most premenovať na Most Ľ. Štúra

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:04 • 2 min
Matica slovenská chce Starý most premenovať na Most Ľ. Štúra

BRATISLAVA - Bratislavský Starý most by sa mal podľa Matice slovenskej volať Most Ľudovíta Štúra. Organizácia prišla so svojím nápadom po tom, čo vo štvrtok (19.11.) mestskí poslanci začali rokovať o premenovaní mosta. Zoznam nových názvov pre most by mala predložiť mestská kultúrna komisia a hlasovať o nich by potom mohli Bratislavčania.

slovakia

left justify in out

"V rámci Roka Ľudovíta Štúra – 200. výročia jeho narodenia, by bolo vhodné, prospešné a osožné, aby Bratislavčania dostali do užívania nový Most Ľudovíta Štúra, a takto zavŕšili tento významný rok pre celý slovenský národ," uviedol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Podotýka, že most je pokračovaním Ulice Ľudovíta Štúra a aj to, že životné osudy tejto osobnosti sú s Bratislavou úzko spojené. Návrh už Matica poslala na bratislavský magistrát.

 

Poslanci, ktorí s návrhom na zmenu názvu prišli, poukazujú na to, že most nesie prívlastok starý, hoci po dokončení to bude najnovší bratislavský most. "No najstarší dnes je Most SNP, paradoxne," podotkla námestníčka primátora Iveta Plšeková. "Most bude v decembri, hádam, definitívne hotový a zaslúži si zamyslenie nad tým, či má alebo nemá ostať Starým mostom. Či mu nevrátiť niektorý z jeho historických názov, ktorý by možno aj viac Bratislavu zviditeľnil," dodala.

 

S návrhom prišli štyria poslanci z klubu Most-Híd. Pôvodne navrhli, aby mali ľudia na výber štyri názvy: Most Františka Jozefa I., Most M. R. Štefánika, Most Červenej armády i súčasný názov Starý most. Po diskusii však dospeli k názoru, že názvy bude predkladať kultúrna komisia aj po rokovaní s komisiou cestovného ruchu. Starý most sa pôvodne volal Most Františka Jozefa a slávnostne ho otvorili 1. januára 1891. Po prvej svetovej vojne zmenil názov na Štefánikov most, po druhej svetovej vojne zase na Most Červenej armády. Názov Starý most nesie od roku 1990. Dnes je po kompletnej rekonštrukcii a má byť dokončený v decembri tohto roku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies