Materskú dávku poberalo v 1. polroku viac Sloveniek ako vlani

NETKY.SK • 29 August 2013, 08:16 • 2 min
Materskú dávku poberalo v 1. polroku viac Sloveniek ako vlani

BRATISLAVA – V prvej polovici tohto roka poberalo na Slovensku materskú dávku viac Sloveniek ako vlani. Ukazujú to aktuálne štatistiky Sociálnej poisťovne (SP), podľa ktorých v 1. polroku poisťovňa vyplatila 145.323 materských dávok, zatiaľ čo v rovnakom období vlani to bolo 142.753 dávok.

slovakia

left justify in out

V tomto roku bolo najviac dávok vyplatených v januári, keď sa ich počet vyšplhal na 24.978. "Najviac materských dávok vyplatila pobočka v Bratislave. Podľa údajov v mesiaci júl 2013 vyplatila 7145 týchto dávok. Nasledovala pobočka Košice, ktorá vyplatila 1426 dávok a pobočka Žilina, ktorá vyplatila 1024 dávok," priblížil hovorca SP Peter Višváder. 

Nárok na materskú dávka má každá žena po splnení niekoľkých podmienok. Budúca mamička musí mať aspoň 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Zároveň v čase nástupu na materskú dovolenku musí byť poistená, alebo jej musí plynúť ochranná lehota. Aby mohla začať dávku čerpať, musí podať žiadosť, ktorú jej vystaví gynekológ. Tú potom odovzdá svojmu zamestnávateľovi a on ju následne zašle do Sociálnej poisťovne. Výška materskej dávky sa počíta ako 65 % z denného vymeriavacieho základu. Jej výška je však limitovaná, denný vymeriavací základ nesmie byť totiž určený vyšší ako z 1,5-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárom roku. Pre rok 2013 je tento maximálny denný vymeriavací základ 38,7617 eura, čo znamená, že maximálne materské za deň je 25,2 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies