Materskú dávku dostáva čoraz viac mužov

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 14:27 • 2 min
Materskú dávku dostáva čoraz viac mužov

BRATISLAVA - V minulom roku si nárok na materskú dávku uplatnilo oveľa viac mužov. Kým v roku 2015 išlo o 1 731 mužov, vlani to už bolo 3 076 mužov.

slovakia

left justify in out

Vyše 700 otcov detí, ktorí po dohode s matkami prevzali deti do svojej starostlivosti, následne uzatvorilo iný pracovnoprávny vzťah. Ďalších takmer 900 mužov bolo povinne nemocensky poistených samostatne zárobkovo činných osôb, u ktorých sa pri nároku na materskú dávku nesleduje podmienka absencie príjmu. "Keďže na účely nároku na materské nie je stanovená podmienka osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa, starostlivosť o dieťa tak fakticky naďalej vykonáva matka dieťaťa, príp. jasle," uvádza sa vo vyhodnotení plnenia akčného plánu boja proti zneužívaniu sociálneho systému a podvodom v Sociálnej poisťovni.

Materskú dávku môže dostávať po dohode s matkou aj otec dieťaťa, a to najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, ak matka nepoberá materskú dávku alebo rodičovský príspevok. Po tom, ako si vyčerpá svoju materskú dávku matka, tak môže dostávať túto dávku aj otec. Otec dieťaťa má nárok na materskú dávku odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od vzniku nároku na materskú dávku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies