Materskú dávku dostáva čoraz viac mužov

NETKY.SK • 20 August 2013, 15:25 • 2 min
Materskú dávku dostáva čoraz viac mužov

BRATISLAVA - V minulom roku dostávalo materskú dávku na Slovensku 57,5 tis. osôb, z čoho bolo 210 mužov. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

slovakia

left justify in out

V roku 2011 evidovala poisťovňa 145 mužov, ktorí poberali materskú dávku a v roku 2010 počet mužov ako poberateľov tejto dávky dosiahol 109. "Z toho vyplýva, že trend mužov na materskej má stúpajúcu tendenciu," uviedol Višváder.

Nárok na materské majú aj otcovia alebo osvojitelia, či iné osoby, ktoré sa starajú o dieťa, ak spĺňajú zákonom stanovené podmienky. Podmienky nároku na materské u týchto osôb sú obdobné ako u matiek. Predpokladom vzniku nároku na materské je podľa hovorcu poisťovne prevzatie dieťaťa do starostlivosti. "Musia byť nemocensky poistení alebo im musí plynúť ochranná lehota v deň vzniku dôvodu na poskytnutie materského, teda v deň prevzatia dieťaťa do starostlivosti," upozornil Višváder. Ďalšou podmienkou je absencia príjmu v období starostlivosti o dieťa, pokiaľ ide o zamestnanca, alebo v prípade samostatne zárobkovo činných osôb, resp. dobrovoľne poistenej osoby včas a v správnej výške zaplatené poistné na nemocenské poistenie. Zároveň musia spĺňať podmienku, najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti. 

Iný poistenec, ktorý sa stará o dieťa, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti, počas 28 týždňov, v prípade osamelého iného poistenca až 31 týždňov, najdlhšie však do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Otec dieťaťa, ktorý sa dohodol s matkou dieťaťa o prevzatí dieťaťa do jeho starostlivosti, je považovaný za iného poistenca najskôr po uplynutí 6 týždňov odo dňa pôrodu, matka dieťaťa však nemôže poberať materské alebo rodičovský príspevok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona