Materské pre policajtky a vojačky sa zvýši

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 15:31 • 2 min
Materské pre policajtky a vojačky sa zvýši

BRATISLAVA - Výška materského poberaného policajtkou, policajtom, profesionálnou vojačkou alebo profesionálnym vojakom sa zvýši.

slovakia

left justify in out

Zvýši sa z doteraz stanovených 70 % čistého denného služobného platu na 100 % čistého denného služobného platu. Pôvodne v rámci novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov koaliční poslanci Vladimíra Marcinková, Juraj Krúpa a Petra Krištúfková navrhovali zvýšenie materského na 75 % čistého denného služobného platu. Rezort vnútra, ktorý návrh predkladal na vládu sa však stotožnil s pripomienkami Konfederácie odborových zväzov SR a Kancelárie verejného ochrancu práv, ktorí navrhované zvýšenie považovali za nedostatočné.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Remišová: Núdzový stav bude zrušený, ak prezidentka podpíše novelu zákona


„Zvýšenie materského bude kryté z prostriedkov osobitných účtov. Zvýšené náklady za všetky zložky po úprave materského na 100 % čistého platu budú predstavovať sumu cca 87 665 eur mesačne," zhodnotilo ministerstvo vnútra. Tieto náklady sú však podľa rezortu len orientačné. Boli vypočítané podľa údajov o poberateľoch materského z osobitných účtov za mesiac apríl 2021.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú

Cieľom novely má podľa predkladateľov byť zlepšenie sociálnej situácie a zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených nákladov na dieťa poberateľa dávky v čase, keď mu nie je umožnené z dôvodu tehotenstva alebo trvalej starostlivosti o novonarodené dieťa vykonávať štátnu službu. Účinnosť novely je v prípade odobrenia parlamentom navrhnutá od 1. júla tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies