Materská vo Fínsku: Každá mamička dostane od vlády obrovskú krabicu, čo je v nej?

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 11:16 • 2 min
Materská vo Fínsku: Každá mamička dostane od vlády obrovskú krabicu, čo je v nej?

HELSINKI – Fínskej vláde na matkách a nových občanoch veľmi záleží. Dokazuje to svojim záujmom a pomocou, ktorú ženy hmatateľne pociťujú. Každá mamička (prvorodička, aj tá čo má viac detí) dostane od štátu veľký darček.

slovakia

left justify in out

Výdavky na dieťa viditeľne zaťažia rodinný rozpočet, pričom žena navyše musí odísť z práce. Ako podporovať rodiny, by sme sa na Slovensku mohli inšpirovať napríklad Fínskom.

 

Darček od štátu

Každá fínska matka dostane ešte pre pôrodom od štátu obrovskú krabicu s vecami potrebnými pre bábätko. Rodičov tak odbremení od pomerne veľkej investície pri výraznej životnej zmene. Krabica obsahuje: matrac, deku, prikrývku, list, vodotesnú matracovú podložku, množstvo oblečenia vrátane zimnej bundy, čiapky a rukavíc, plienky, uterák, kefa na vlasy, zubnú kefku, detský krém, teplomer, obrázkovú knižku a špeciálnu hračku vhodnú pre obdobie, počas ktorého sa budú dieťatku prerezávať zúbky. Krabica tiež môže byť využitá ako postieľka pre bábätko.

 

img

 

img

 

img

 

Systémom sa inšpirovali viaceré krajiny. Napríklad krabica pre indické mamičky obsahuje sieťku proti komárom, aby bolo dieťa chránené pred maláriou. V Južnej Afrike je krabica plastová a slúži ako vaňa na kúpanie. Kanadské mamičky dostanú aj telefón, z ktorého môžu 20-krát bezplatne zavolať lekárovi a poradiť sa.

Čo myslíte, príde tento systém aj na Slovensko?

 

Program „detských boxov“ vo Fínsku funguje už viac ako 75 rokov. Systém odštartoval v roku 1938, keď bolo Fínsko ešte veľmi chudobné a detská úmrtnosť bola dramaticky vysoká. Štát preto začal posielať najchudobnejším rodinám krabice s obsahom potrebným pre starostlivosť o bábätko. Udržalo sa to dodnes, pričom „detský box“ dostáva už každá matka. Žena si môže vybrať či chce spomínanú krabicu alebo 150 eur. Každá prvorodička si väčšinou berie krabicu, pretože nákup všetkých tých vecí by ju vyšiel drahšie. Ženy, ktoré už majú druhé, tretie bábätko si môžu zobrať peniaze, nakoľko mnoho vecí im zostalo z krabice po prvom dieťati.

 

Daňový systém vo Fínsku

Daňový systém vo Fínsku

 

Daňové zaťaženie vo Fínsku je jedným z najvyšších v EÚ, avšak legislatíva je jednoduchá a jednoznačná. Dave tam tvoria približne 42 % k HDP.

 

Daň z príjmu fyzických osôb sa vo Fínsku odvádza na centrálnej aj miestnej úrovni. Centrálna sazba dane sa pohybuje od 0 % do 29,75 %. Efektívna sadzba dane z príjmu sa pohybuje okolo 16 %.

 

Ľudia ktorí zarobia 16-tisíc eur ročne neplatia žiadnu daň. Krása. Tu je tabuľka pre dane z rôzne vysokých príjmov:

 

img

Foto: finance.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies