Materská dosiahne do r.2014 úroveň čistej mzdy a predĺži sa na 1 rok

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:23 • 2 min
Materská dosiahne do r.2014 úroveň čistej mzdy a predĺži sa na 1 rok

Materská dosiahne do r.2014 úroveň čistej mzdy a predĺži sa na 1 rok

slovakia

left justify in out

img

Výška materskej dávky by mala do roku 2014 dosiahnuť úroveň čistej mesačnej mzdy a jej poberanie by sa malo predĺžiť na obdobie jedného roka. Túto zmenu avizovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) po dnešnom stretnutí s predstaviteľkami petičného výboru, ktoré zastupujú matky na materskej dovolenke.
"Je pripravený návrh, ktorý by každoročne zvýšil materskú o vyše 10 % a predĺžil ju o takú časť, aby na konci tohto volebného obdobia dosahovala úroveň 100 % čistej mesačnej mzdy a dĺžka obdobia jej poberania bola jeden rok," konštatovala premiérka. To, či pôjde o výšku priemernej čistej mzdy v národnom hospodárstve SR, alebo výšku čistého príjmu mamičky, ktorý poberala pred nástupom na materskú dovolenku, Radičová ešte nechcela konkretizovať.
"Návrh, ktorý predkladám, je návrhom postupného dosiahnutia tohto cieľa, a nie jednorazový. Mechanizmus znie tak, že na budúci rok sa výška materskej zvýši o prvé percentá a predĺži o mesiac aj niečo. Ďalší rok vzrastie o ďalšie percentá a predĺži o mesiac aj niečo. Tak, aby sme v poslednom roku naplnili sľub," priblížila. Ako dodala, maximálny strop dávky zostáva otvorenou otázkou. "Nebolo v pôvodnom pláne ho posúvať do vyšších hraníc. Všetko bude závisieť od vývoja miezd," zdôraznila.
Na stretnutí s členkami petičného výboru premiérka diskutovala aj o zjednotení rodičovského príspevku, s ktorým niektoré mamičky nesúhlasia. Vládny kabinet schválil v septembri (22. 9.) novú výšku rodičovského príspevku, ktorý sa má zjednotiť z pôvodných 164 resp. 256 eur na 190 eur. "V zákone, ktorý je momentálne pretriasaný a problémový, musí byť časť prechodných období, pretože inak by bol zákon sám o sebe protiústavný. Takýto zákon nemôže prejsť parlamentom. Túto nápravu prisľúbil aj minister práce Jozef Mihál (SaS)," uviedla premiérka. Zmeny sa tak nebudú týkať tých, ktorí začali poberať vyšší rodičovský príspevok ešte pred 1. januárom 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies