Materská dávka sa zvyšovať nebude, OĽaNO-NOVA neuspelo so svojím návrhom

NETKY.SK • 21 September 2016, 12:22 • 2 min
Materská dávka sa zvyšovať nebude, OĽaNO-NOVA neuspelo so svojím návrhom

BRATISLAVA - Materská dávka sa zvyšovať nebude. Taktiež sa nepredĺži ani obdobie, kedy má žena nárok na materskú dovolenku. Poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA dnes totiž v parlamente neuspeli s návrhom novely zákona o sociálnom poistení.

slovakia

left justify in out

Poslanci navrhovali predĺžiť nárok na materské alebo materskú dovolenku z 34 týždňov na 52 týždňov. V závislosti od skutočností a podmienok, od ktorých oprávnené osoby odvodzujú svoj nárok, sa dĺžka nároku mala pomerne upraviť.

 

Zákonodarcovia zároveň navrhovali predĺžiť aj časové obdobie ochrany matiek po pôrode. Ochranné obdobie sa malo predĺžiť z deviateho mesiaca po pôrode na pätnásty mesiac po pôrode. Poslanci hnutia navrhovali zmeniť aj výpočet výšky materského zo súčasných 70 % na 100 % z denného vymeriavacieho základu.

 

Právnou normou chceli poslanci podporiť najmä mladé rodiny, aby sa rozhodli mať viac detí. "Ekonomické nástroje sú jedným z dôležitých benefitov súčasnosti práve pri rozhodovaní o počte detí. Je nutné si uvedomiť, že rodičia vychovávajú deti nielen pre seba, ale pre spoločnosť, ktorú v budúcnosti v aktívnom veku odmenia vo forme odvádzania daní a odvodov," zdôvodnili poslanci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies