Materská dávka by sa mala podľa Richtera zvyšovať aj v budúcnosti

NETKY.SK • 24 November 2015, 19:03 • 2 min
Materská dávka by sa mala podľa Richtera zvyšovať aj v budúcnosti

BRATISLAVA - Materská dávka ženám by sa mala v budúcnosti zvyšovať. Pripustil to dnes v parlamente minister práce Ján Richter (Smer-SD) počas rokovania o novele zákona o sociálnom poistení.

slovakia

left justify in out

Ňou sa od budúceho roka zvyšuje materská dávka, a to na 70 % vymeriavacieho základu zo súčasných 65 %. "Perspektíva z hľadiska budúceho roka je jasná. Je treba ešte raz zvýšiť o 5 %, aby sme dosiahli plnú náhradu straty príjmu matky, ktorá na materskú odišla. Riešime problémy aj demografie a toto všetko je potrebné prijať," povedal Richter.

 

Zároveň uviedol, že napríklad Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) žiadala, aby sa znížil počet týždňov, počas ktorých ženy poberajú materskú. "Tvrdo to odmietam, nevidím dôvod. Bolo by veľmi zlé, aby sa unifikovala takáto právna norma a rovnako pristupovalo v Nemecku, vo Francúzsku, na Slovensku. Máme svoje vlastné špecifiká a podmienky," podotkol Richter.

 

V prospech žien na materskej podľa neho majú byť aj projekty, ktoré pripravil rezort práce. "Všetky tieto projekty smerujú k mladým rodinám. Je veľa matiek, ktoré majú záujem udržať istý kontakt so svojím pracoviskom aj v priebehu výchovy detí v prvých troch rokoch. Vytvárame k tomu podmienky. Nevyháňame ženy z materskej do práce, ale tam, kde je vytvorený predpoklad a podmienka, dávame šancu. Toto je veľmi dôležité," myslí si minister práce.

 

Parlament bude v stredu (25.11.) hlasovať o zvýšení materskej na 70 % vymeriavacieho základu. "Pri navýšení na 70 % dosiahne matka 91,2 % čistého príjmu z predchádzajúceho obdobia. Už to je pozitívne. Ak sa nám podarí v budúcom období v tomto trende pokračovať, som presvedčený, že to bude nielen pozitívne prijaté, ale bude to mať priaznivú odozvu aj vo viacerých oblastiach," podotkol Richter.

 

Pripomenul, že v súčasnosti ženy rodia prvé deti vo vyššom veku. "Treba zareagovať aj na toto. To znamená, je prirodzené, že predtým pracujú a majú záujem zamestnať sa. Aj na to je potrebné v súvislosti s materskou reagovať," dodal.

 

K novele zákona o sociálnom poistení zároveň predložil pozmeňujúci návrh Viliam Jasaň (Smer-SD). Chce ním odstrániť neodôvodnené rozdiely v právnej úprave opätovného vzniku trvalého nároku na výplatu vdovského dôchodku vdov, ktoré prišli o manžela do 31. decembra 2003 v porovnaní so ženami, ktoré ovdoveli po tomto dni. Taktiež navrhuje odstrániť súčasné časové obmedzenie, počas ktorého musel vdovec, ktorý ovdovel pred 1. januárom 2004, splniť podmienky na získanie vdoveckého dôchodku. "Podporujem aj odstránenie diskriminácie, ktorá tu trvala 11 rokov, keď Ľudovít Kaník zaviedol dve nerovnaké skupiny vdov a vdovcov. Odstráni sa skrivodlivosť a nastane spravodlivosť aj v tejto oblasti, že nebudú riešené dve kategórie vdov a vdovcov," dodal Richter.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies