Materská dávka by mala v budúcom roku vzrásť

NETKY.SK • 18 September 2015, 11:47 • 2 min
Materská dávka by mala v budúcom roku vzrásť

BRATISLAVA - Od 1. januára budúceho roka má na Slovensku vzrásť materská dávka, a to zo súčasných 65 % na 70 % denného vymeriavacieho základu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Zvýšenie materskej dávky je súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica (Smer-SD). Cieľom tohto kroku je podporiť rodiny. "Navrhovaným opatrením sa výraznejšie podporia rodičia detí, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku vykonávali zárobkovú činnosť a boli nemocensky poistení," zdôvodnilo ministerstvo práce.

 

Výška materského sa od 1. januára 2016 upraví aj tým poistencom, ktorí začali poberať materské pred 1. januárom 2016 a poberajú ho aj po 31. decembri 2015.

 

Zvýšenie percentuálnej časti vymeriavacieho základu na výpočet sumy materského by sa malo v budúcom roku dotknúť mesačne priemerne 24.240 osôb poberajúcich túto dávku. Priemerná mesačná suma materského by mala predstavovať v roku 2016 sumu 459,6 eura. V porovnaní so súčasným stavom to predstavuje nárast o 32,8 eura.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies