Matematickú nobelovku získala prvýkrát žena

NETKY.SK • 13 August 2014, 08:43 • 2 min
Matematickú nobelovku získala prvýkrát žena

SOUL - Iránska profesorka Marjam Mírzacháníová sa dnes stala prvou ženou, ktorá dostala Fieldsovu medailu, obdobu Nobelovej ceny v oblasti matematiky, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Profesorka prestížnej Stanfordovej univerzity v Kalifornii bola medzi štvoricou laureátov, ktorým udelili Fieldsovu medailu na Medzinárodnom kongrese matematikov v juhokórejskom Soule. Cenu jej udelila prezidentka Južnej Kórey Pak Kun-hje. 
      

Fieldsova medaila sa považuje za najvýznamnejšie svetové ocenenie v oblasti matematických vied. Iránska profesorka je vôbec prvou ženou medzi 56 laureátmi, ktorí túto cenu dostali od jej založenia v roku 1936. 
      

"Je to pre mňa veľká pocta. Budem šťastná, ak to povzbudí mladé vedkyne a matematičky. Som si istá. že v nasledujúcich rokoch takéto ceny získajú mnohé ďalšie ženy," uviedla 37-ročná Iránka.
      

Marjam Mírzacháníová sa narodila v Teheráne v roku 1977, necelý rok pred iránskou islamskou revolúciou. V Teheráne žila, až pokým neodišla na doktorandské štúdium do USA, kde v roku 2004 získala titul PhD na Harvardovej univerzite. V mladosti sa chcela stať spisovateľkou; neskôr ale nešla záľubu v riešení matematických problémov. 
      

Fieldsovu medailu, udeľovanú každé štyri roky Medzinárodným matematických zväzom (IMU), získala za prácu v oblasti výskumu symetrie zakrivených povrchov. 
      

Spoločne s Mírzacháníovou ocenenie dostali aj brazílsky matematik Artur Avila (francúzske Národné výskumné centrum), kanadský matematik Manjul Bhargava (Princetonská univerzita, USA) a rakúsky matematik Martin Hairer (University of Warwick, Británia). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies