Matej Benko vydáva nový album Planety, medzi hosťami je aj Richard Müller

NETKY.SK • 24 November 2015, 08:22 • 2 min
Matej Benko vydáva nový album Planety, medzi hosťami je aj Richard Müller

BRATISLAVA - Slovenský hudobník a skladateľ Matej Benko uvedie 27. novembra na trh album Planety. Na nahrávke, ktorá ponúkne dvanásť skladieb, hosťujú Richard Müller, Michael Kocáb, Klára Vytisková, Markéta Foukalová, Ondřej Ruml, Xavier Baumaxa, Radek Pastrňák, Milan Cimfe, Yvonne Sanchez, Oto Klempíř a Dan Bárta. Autorom hudby aj textov je samotný Benko, ktorého k výnimočnému dielu inšpirovali vesmír i vlastné deti.

slovakia

left justify in out

"Ostatných päť rokov som pracoval na projektoch iných ľudí a chcel som už nahrať niečo vlastné. Impulzom boli taktiež moje tri deti, ktoré už dlho deťmi nebudú. Odmalička ma fascinoval vesmír, takže výber témy bol jednoduchý. Myslím si, že sa všetko spojilo dokopy v ten správny moment. Oslovil som interpretov, s ktorými som spolupracoval počas desaťročnej praxe," uviedol autor v rozhovore pre agentúru SITA.


Výber spomínaných hostí na album nebol náročný. "Niektoré skladby som písal pre konkrétnych interpretov. Iní dostali na výber z niekoľkých piesní. Našli sa aj takí, ktorí odmietli, ale nakoniec sa na albume zišla výborná zostava, z čoho sa veľmi radujem" objasnil Prešovčan pôsobiaci v Prahe, ktorý by obľúbenú skladbu na albume hľadal veľmi ťažko. "Zvláštny vzťah mám napríklad k piesni Merkur, ktorá vznikla ako prvá. A tiež k Jupiterovi Radka Pastrňáka alebo k Plutovi Dana Bártu. Ale mám ich rád všetky," dodal.


Podľa 36-ročného muzikanta nahrávka nemá vymedzený okruh poslucháčov. "Povedal som si, že spravím detský album, ale zároveň som sa rozhodol nebrať na deti vôbec žiadne hudobné ohľady. Istý 'polopatizmus' je prítomný v textoch. Myslím si ale, že celok môžu pokojne počúvať aj dospelí," vyjadril sa skladateľ, ktorý by si vedel predstaviť vytvoriť podľa albumu napríklad aj divadelný projekt. "Ak niekto o tento album prejaví záujem a rád by z neho spravil niečo viac, budem prvý, kto s tým bude súhlasiť," povedal.


Koncertné prevedenie nahrávky je pre vyťaženosť spomínaných hostí veľmi náročné. Benko však plánuje jeden koncert spojený s krstom štúdiovky. "Bolo dosť náročné dostať všetkých počas dvoch týždňov do štúdia, ale rád by som po novom roku usporiadal koncert. Bude to pravdepodobne 20. januára. Ešte hľadáme vhodný priestor. Samozrejme, bude to vyžadovať skúšky, keďže tento album bol čisto štúdiový projekt," uviedol hudobník, s ktorým Planety nahrávala kapela v zložení Pavel Zbořil (bicie), Rasťo Uhrík (basgitara), Peter Binder (gitara) a Víťa Halška (perkusie). Medzi hosťami sa predstavili Daniel Šoltis (vibrafón) či Michal Žáček (flauta).


Matej Benko má na konte množstvo spoluprác. S Richardom Müllerom a Andrejom Šebanom vystupoval na nedávnom turné 15 rokov bez Filipa, podieľal sa na albume Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha (2014), hosťuje na štúdiovke Album (2014) kapely Mig 21 a s Michalom Horáčkom nahrával napríklad Český kalendář (2013). Na konte má aj počiny Matej Benko Trio - Universality (2006), Matej Benko Quintet - Time Against Us (2008) či Matej Benko - Jazz na Hradě (2011). "V súčasnosti píšem piesne pre ďalších interpretov, črtá sa spolupráca s Richardom Müllerom na jeho novom albume, s Ondřejom Rumlom máme v pláne nahrať druhé spoločné cédečko a náš predchádzajú projekt uvedieme na jar so symfonickým orchestrom. Medzitým stále s niekým hrám a vyučujem na konzervatóriu," prezradil Benko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies