Matečná: Zariadenia sociálnych služieb budú môcť z fondov EÚ čerpať 68 miliónov eur

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 10:31 • 2 min
Matečná: Zariadenia sociálnych služieb budú môcť z fondov EÚ čerpať 68 miliónov eur

BRATISLAVA - Poskytovatelia sociálnych služieb budú môcť získať finančné prostriedky na podporu prechodu z inštitucionálnej formy na komunitnú. Týka sa to zariadení sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Z fondov Európskej únie (EÚ) je vyčlenených takmer 68 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Rozvoj vidieka je popri poľnohospodárstve najväčšia priorita nášho rezortu, čoho dôkazom je aj suma 2,1 miliardy eur vyčlenená na Integrovaný regionálny operačný program (IROP)," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS), ktorej rezort je riadiacim orgánom pre IROP.

 

"Od novembra minulého roka sme vyhlásili 12 výziev za približne 720 miliónov eur," poznamenala. Ide o finančné prostriedky na cesty, cyklodopravu, zatraktívnenie verejnej dopravy či budovanie zelenej infraštruktúry v mestách.

 

"Veľkú pozornosť venujeme aj sociálnej oblasti. Vyhlásili sme výzvy, ktoré sa týkajú prakticky všetkých vekových kategórií od škôlkarov až po seniorov. Pomáhame zvyšovať kapacity škôlok, zlepšovať technické vybavenie základných a stredných škôl. Najnovšia výzva je zameraná na prechod poskytovania sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z inštitucionálnej formy na komunitnú," zdôraznila.

 

"Základným princípom tejto výzvy je budovanie tzv. deinštitucionalizovaných centier, laicky povedané, ide o presun klientov z veľkých neosobných centier do malých komunitných centier rodinného typu, čím budeme naprieč celým Slovenskom zvyšovať kvalitu týchto služieb," vysvetlil generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV Marek Mitošinka.

 

Celková alokácia na eurofondovú výzvu predstavuje sumu 67,45 milióna eur. Výzva je otvorená do vyčerpania alokácie so zohľadnením územného prerozdelenia, uzavretie 1. hodnotiaceho kola je 25. augusta 2017 a uzavretie 2. hodnotiaceho kola 24. novembra 2017.

 

Oprávnenými aktivitami sú rekonštrukcia, rozširovanie a modernizácia vhodných stavebných objektov, zriaďovanie a výstavba nových stavebných objektov, investovanie do materiálno-technického vybavenia zariadení a opatrenia na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. Výzvu pripravilo MPRV v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

Cieľom IROP-u je prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí. IROP má šesť prioritných osí, a to bezpečná a ekologická doprava v regiónoch, ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám, mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie, miestny rozvoj vedený komunitou a technická pomoc.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies