Matečná vyzýva obchodníkov, aby pri cukre nerobili zbytočnú paniku

NETKY.SK • 4 Október 2017, 16:52 • 2 min
Matečná vyzýva obchodníkov, aby pri cukre nerobili zbytočnú paniku

BRATISLAVA - Cukru v EÚ bude dosť, pretože Francúzsko, Nemecko a Poľsko zvýšili jeho produkciu. Obchodníci by preto nemali vyvolávať na trhu paniku o jeho nedostatku. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) po dnešnom rokovaní vlády k ukončeniu kvót na cukor v EÚ.

slovakia

left justify in out

"Chaos na trhu môžu spôsobiť obchodníci, ktorí podobne ako pri mlieku a masle zvýšili ceny, niekedy musím povedať až umelo a spôsobili tým veľký dopyt po tejto komodite, ktorá zmizla z trhu. Takže by som chcela vyzvať obchodníkov, ktorí budú takéto praktiky realizovať, aby to nerobili. Zbytočne robia paniku u ľudí," zdôraznila.

 

Matečná si nemyslí, že by v Európe mal byť nedostatok cukru, pretože plochy s cukrovou repou sa u spomínaných krajín zvýšili. "Slovensko malo vždy nižšiu kvótu ako samotnú spotrebu cukru, takže sme cukor vždy dovážali," poznamenala.

 

Michal Feik z MPRV informoval, že agrorezort vníma zrušenie systému kvót v cukrovarníckom sektore, ktoré platilo od roku 2004, veľmi citlivo. Kvóty pridelené každému členskému štátu predstavovali podľa neho výrobné limity pre potravinárske využite.

 

Z celkovej kvóty EÚ na úrovni 13,529 milióna ton (t) cukru bolo Slovenskej republike od roku 2010 pridelená kvóta na výrobu cukru vo výške 112.319,5 t a na izoglukózu vo výške 68.094,5 t.

 

"Je potrebné uviesť, že kvóty nezohľadňovali vlastnú spotrebu jednotlivých členských štátov, spotreba cukru SR bola v priemere 190.000 ton ročne za obdobie rokov 2011 až 2016," doplnil Feik.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona