Matečná: Veľkí investori nikdy nevyužili Oslobodenie od odvodu za záber pôdy

NETKY.SK • 7 December 2016, 14:14 • 2 min
Matečná: Veľkí investori nikdy nevyužili Oslobodenie od odvodu za záber pôdy

BRATISLAVA - Oslobodenie od odvodu za odňatie poľnohospodárskej pôdy pre významnú investíciu, ktoré dnes novelou svojho nariadenia zrušila vláda, sa v praxi veľkými investormi nikdy nevyužilo. Uviedla to po rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

"Dôvod, prečo sme to (paragraf 4, odsek g), pozn. TASR) z nariadenia vypustili bol, že sa tento článok nikdy neuplatnil. Mali sme zároveň nótu z Európskej komisie (EK), že by v tomto bode mohlo ísť o nekalú štátnu podporu, respektíve pomoc. Nie je však potrebné sa obávať. Vláda bude významné investície vedieť podporiť cez odsek h) uvedeného paragrafu nariadenia, teda významným investíciám štát môže pomôcť cez svoje inštitúcie so 100-majetkovou účasťou," povedala.

 

Podľa ministra hospodárstva SR Petra Žigu (Smer-SD) zmena spomínaného vládneho nariadenia neovplyvní významné investície na Slovensku. "Vláda má určite mechanizmy, ako 'ošetrí' veľké investície typu KIA, PSA, či Jaguar Land Rover," dodal dnes Žiga.

 

"Návrh nariadenia vlády sa predkladá z dôvodu potreby vypustenia paragrafu 4, písmena g) týkajúceho sa oslobodenia od odvodu za odňatie poľnohospodárskej pôdy, ak ide o stavbu, na ktorú bolo vydané osvedčenie o významnej investícii, v sume najmenej 1 miliardy eur investičných nákladov a jej realizáciou sa vytvorí najmenej 2000 nových pracovných miest," spresnil v materiáli agrorezort.

 

EK podľa MPRV vyjadrila svoje obavy nad existenciou a aplikáciou uvedeného ustanovenia ako opatrenia údajnej neoprávnenej štátnej pomoci narúšajúceho hospodársku súťaž. MPRV SR sa preto po podrobnej analýze prípadu rozhodlo sporný paragraf z nariadenia vlády vypustiť, a to aj po predchádzajúcej konzultácii s dotknutými subjektmi – Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies