Matečná: Som veľmi rada že lesníci z krajín V4 budú spolupracovať

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 16:18 • 2 min
Matečná: Som veľmi rada že lesníci z krajín V4 budú spolupracovať

BANSKÁ BYSTRICA - Zástupcovia štátnych lesných podnikov z krajín Višegrádskej štvorky (V4) podpísali dnes v Horehronskej obci Čierny Balog Memorandom o spolupráci.

slovakia

left justify in out

Jeho cieľom je získať viac peňazí z eurofondov, rýchlejší prenos odborných informácií, koordinácia stanovísk, či vzájomná mediálna podpora. „Výzvy, pred ktorými stojí lesníctvo, sú veľmi často rovnaké vo všetkých krajinách V4. Dohoda, ktorú sme podpísali, je dobrým základom pre rozvinutie doterajších aktivít medzi signatármi,“ povedal poverený generálny riaditeľ podniku Lesy SR Jozef Staško. V preambule memoranda sa uvádza: „Lesy sú jedným z najväčších bohatstiev každej krajiny. Sú jednou zo základných zložiek životného prostredia a poskytujú trvalý zdroj dreva pre národné hospodárstvo. Lesy ovplyvňujú a zlepšujú podnebie, vodné a pôdne pomery, vytvárajú prirodzené prostredie pre mnohé druhy rastlín a živočíchov a ich spoločenstiev, uchovávajú prírodné krásy a sú zdrojom zdravia a oddychu pre obyvateľstvo." Ďalej sa v memorande píše, že lesy je nutné chrániť, sústavne sa o ne starať a hospodáriť v nich tak, aby sa zlepšovala ich funkčnosť.


Historicky prvé stretnutie zástupcov V4 z lesníckej oblasti bolo zorganizované ako sprievodné podujatie k 15. ročníku Dňa stromu, ktorého hlavný program za začne v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline v sobotu 9. júla. „Tento ročník sme do veľkej miery venovali medzinárodnej spolupráci v lesníctve. Návštevníkom okrem iného predstavíme novú knihu Európa lesom, ktorá je zhrnutím spoločných

cezhraničných projektov v oblasti lesníctva. Po prvý raz sme v Čiernom Balogu privítali generálnych riaditeľov českých, poľských a maďarských štátnych lesov,“ povedal bývalý generálny riaditeľ podniku Lesy SR Jozef Bystriansky.

 

Oficiálne otvorenie za účasti ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej je naplánované na 10:30. „Lesy majú pre nás nezastupiteľnú úlohu, preto som veľmi rada prijala pozvanie na toto podujatie," uviedla ministerka.

 

Po tradičnom zasadení Stromu roka 2016 odštartuje program jubilejného ročníka podujatia vyznaním o lese herec Ľubomír Roman. Nasledovať bude vyhlásenie výsledkov 10. ročníka ankety o Cenu Jozefa Dekréta Matejovie, ocenením osobností, ktoré sa zaslúžili o rozvoj lesníctva na Slovensku. Okrem iných na Dni stromu vystúpia držitelia Krištáľového krídla – alternatívna bratislavská skupina Korben Dallas, ďalej Zuzana Smatanová a temperamentní Cigánski diabli. Návštevníci Vydrovskej doliny sa môžu previezť aj Čiernohronskou lesnou železničkou alebo sa v areáli skanzenu prejsť po náučnom chodníku, ktorý má viac ako tri kilometre a 70 zastávok.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies