Matečná: Slovensko odmieta návrh EÚ na nepovolené látky v biopotravinách

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 18:39 • 2 min
Matečná: Slovensko odmieta návrh EÚ na nepovolené látky v biopotravinách

BRATISLAVA - Slovensko nesúhlasí s návrhom nového nariadenia Európskej únie (EÚ) o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní produktov. Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej sa návrh nariadenia čoraz viac odkláňa od podstaty a princípov ekologickej poľnohospodárskej výroby v EÚ. Podľa nej totiž hrozí, že by sa zlegálnil výskyt nepovolených látok v bioprodukcii. Informovalo o tom ministerstvo pôdohospodárstva.

slovakia

left justify in out

Nesmieme zničiť dôveru spotrebiteľov v bioprodukty, uviedla na pondelkovom rokovaní Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov Matečná. „Z návrhu sa postupne vytráca pôvodný cieľ, ktorým bola harmonizácia pravidiel v rámci únie. Princíp EÚ o voľnom pohybe tovaru je realizovateľný len v prípade, ak všetky produkty spĺňajú rovnaké kritériá,“ vyhlásila ministerka.

 

„Pokiaľ by bolo nariadenie prijaté v navrhovanom znení, hrozí, že vzniknú rôzne kategórie krajín. Niekde sa povolí prítomnosť doteraz nepovolených látok, kým inde budú zakázané. Tovar však bude musieť byť akceptovaný naprieč všetkými. To je pre nás neprijateľné,“ dodala.

Matečná sa tiež obáva, že výnimky z pravidiel budú spôsobovať nerovnováhu na trhu a niektoré subjekty budú hospodáriť s konkurenčnou výhodou oproti ostatným.

 

Podľa stanoviska Slovenskej republiky sa novým nariadením úplne znemožní vystopovateľnosť bioproduktov a ich zložiek. V bežnej praxi to vyvolá sťažnosti, nezhody a chaos pri analýze rizík, úradných kontrolách a posudzovaní výsledkov laboratórnych rozborov.

V súčasnosti potraviny označené ako BIO musia spĺňať prísne kritériá. Pri ich výrobe sa používajú produkty z ekologického poľnohospodárstva, v ktorom nie je dovolené využívať pesticídy, umelé hnojivá či geneticky modifikované organizmy Zvieratá sa kŕmia prirodzenou potravou bez stimulátorov rastu a hormónov. Pri ich spracovaní sa nepoužívajú umelé farbivá, aromatické a konzervačné látky, dochucovadlá a ďalšie cudzorodé prídavné látky.

 

Ako ďalej agrorezort podotkol, napriek výhradám mnohých členských štátov EÚ vrátane Slovenska, budú rokovania o novom znení nariadenia pokračovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona