Matečná: Slovenské potraviny sú kvalitné, majú potenciál zaujať aj v zahraničí

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 11:12 • 2 min
Matečná: Slovenské potraviny sú kvalitné, majú potenciál zaujať aj v zahraničí

BRATISLAVA – Slovenskí výrobcovia by mali byť odvážni a mali by hľadať možnosti zvýšenia vývozu kvalitných slovenských potravín na okolité trhy. Myslí si to ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

"Slovenské potraviny totiž stoja za to, sú kvalitné a majú potenciál zaujať aj v zahraničí," opísala šéfka agrorezortu v úvode 21. ročníka konferencie o obchode a marketingu Slovak Retail Summit v Bratislave. Ministerstvo pôdohospodárstva už podľa jej slov v tejto veci koná a začalo zbierať vyplnené dotazníky od slovenských výrobcov, ktoré sa týkajú exportu.

 

Ministerka zároveň pripomenula aj aktuálny problém dvojakej kvality. Slovensko podľa jej slov spolupracuje v tejto oblasti s Európskou komisiou (EK) a s ďalšími členskými štátmi Európskej únie (EÚ). "Dvojitá kvalita potravín je jav, ktorý bude ministerstvo pôdohospodárstva pod mojím vedením veľmi pozorne kontrolovať. Ide totiž nielen o zavádzanie spotrebiteľa, ale aj o zavádzanie obchodníka," uviedla Matečná.

 

Momentálne sa podľa jej slov vytvára pracovná skupina, ktorá sa bude na úrovni EÚ touto témou zaoberať. "Slovenský ani východoeurópsky spotrebiteľ nemôže byť druhou kategóriou občanov," dodala.

 

Ako ministerka pôdohospodárstva zastupuje v rámci obchodu výrobcov potravín a poľnohospodárov. Doplnila, že domáci producenti sa sťažujú na neférové obchodné vzťahy medzi výrobou a obchodom. "Tento vážny problém na Slovensku riešime prostredníctvom zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch a jeho pripravovanej novely," avizovala ministerka. Ale toto je podľa jej slov celoeurópsky problém, keďže vyjednávacia pozícia poľnohospodárov a výrobcov potravín je nižšia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona