Matečná si pre mäsový škandál predvolala brazílskeho veľvyslanca

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 16:37 • 2 min
Matečná si pre mäsový škandál predvolala brazílskeho veľvyslanca

BRATISLAVA - Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa dnes na pôde rezortu stretla pre mäsový škandál s brazílskym veľvyslancom v SR Luísom Balduinom. Ministerka sa ho pýtala na príčiny kauzy a riziká pre slovenského spotrebiteľa. Informoval o tom hovorca MPRV Vladimír Machalík.

slovakia

left justify in out

"Ochrana slovenského spotrebiteľa je pre mňa absolútnou prioritou. Slovensko okamžite po zverejnení škandálu začalo konať, pozastavili sme predaje a začali robiť testy ako vôbec prvá krajina v EÚ. Pán veľvyslanec ma informoval o aktivitách brazílskych orgánov v tejto veci a dohodli sme sa na rýchlej výmene informácií. Rozsah tohto škandálu je však naozaj obrovský," uviedla Matečná.

 

S brazílskym veľvyslancom hovorili aj o výsledkoch testov brazílskeho mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku, ktoré potvrdili už 17 nevyhovujúcich produktov. Na Slovensko sa v minulom roku doviezlo 9500 ton hydinového mäsa, najmä kuracieho a morčacieho a 250 ton hovädzieho mäsa.

 

Brazílski spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, pričom polícia po odhalení škandálu okamžite uzavrela tri továrne. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.

 

Podľa MPRV až 80 % mäsa z Brazílie sa dostáva na európsky trh cez Holandsko. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona