Matečná sa vyjadrila, aké témy boli pre jej rezort najzložitejšie

NETKY.SK • 31 December 2019, 11:56 • 2 min
Matečná sa vyjadrila, aké témy boli pre jej rezort najzložitejšie

BRATISLAVA - Pre agrorezort boli hlavnými témami roka 2019 pozemkové úpravy, zelená nafta a opatrenia súvisiace s africkým morom ošípaných (AMO).

slovakia

left justify in out

Nekonečný boj už vyriešený

"Rok 2019 bol výnimočný nielen pre mňa osobne na MPRV, ale určite aj pre poľnohospodárov, potravinárov pretože to, o čo som roky bojovala, sa konečne podarilo, a to sú pozemkové úpravy," priblížila.

 

img

 

Listy vlastníctva

Pozemkové úpravy sú podľa nej "veľká vec", aj keď mnohí neprajníci hovoria, že prišli neskoro. "Myslím si však, že nikdy nie je neskoro, pretože SR na to, aby mohla robiť pozemkové úpravy, najskôr musela 20 rokov robiť registre obnovenej evidencie pozemkov (ROEP). Podľa šéfky agrorezortu to znamená prevedenie vlastníctva z tzv. grundbuchov (z pozemkových kníh) na listy vlastníctva.

 

img

 

Alternatívne palivo

Druhým projektom, ktorý MPRV urobilo, je podľa Matečnej tzv. zelená nafta. "Je to systémové opatrenie, ktoré poľnohospodári vidia nielen v tohtoročnom rozpočte, ale uvidia ho v rozpočte do roku 2022," zdôraznila.

 

Zelená nafta je podľa ministerky prvýkrát "digitálny nástroj", ktorým Pôdohospodárska platobná agentúra podporí všetkých tých, ktorí majú špeciálnu rastlinnú a špeciálnu živočíšnu výrobu.

 

img

 

Podpora špeciálnych plodín

"Zelená nafta je niečo, čím chceme prispieť k reštartu slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, pretože nechceme, aby sa na Slovensku pestovali len štyri druhy plodín – kukurica, slnečnica, repka a obilniny." Práve zelená nafta slúži na podporu špeciálnych druhov plodín a špeciálnych druhov hospodárskych zvierat. 

 

img

 

Zrušenie ochranného pásma

Rok 2019 priniesol aj výnimočnú situáciu, akou bol Africký mor ošípaných (AMO). "Ten sa nám podarilo v spolupráci s poľnohospodármi a poľovníkmi dostať pod kontrolu. Dnes sme v situácii, keď sme žiadali Európsku komisiu, aby zrušila ochranné pásmo a výnimočný stav, ktorý na Slovensku bol v súvislosti s AMO," doplnila ministerka Matečná na záver.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies