Matečná sa pre dvojakú kvalitu potravín opäť stretne s eurokomisárkou Jourovou

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 11:45 • 2 min
Matečná sa pre dvojakú kvalitu potravín opäť stretne s eurokomisárkou Jourovou

BRATISLAVA - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Gabriela Matečná sa v rámci utorkového zasadnutia Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo Európske únie (EÚ) v Bruseli stretla aj s eurokomisárkou Věrou Jourovou, ktorá má v agende ochranu spotrebiteľov. Ministerka Matečná ju informovala o výsledkoch testov dvojakej kvality potravín.

slovakia

left justify in out

O problematike by mali diskutovať na ďalšom stretnutí v druhej polovici marca v Bratislave. Informoval o tom Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV.Správu o výsledkoch testov predložili poľnohospodárskym ministrom EÚ spoločne Slovensko a Maďarsko. Iniciatívu Slovenska zaoberať sa touto témou na Rade ministrov podporili okrem krajín Visegrádskej štvorky aj ministri Slovinska, Rumunska, Bulharska, Chorvátska a Grécka. Český minister pôdohospodárstva Marian Jurečka upozornil, že napriek tomu, že na etikete sú všetky informácie správne a potravina je bezpečná, problém vidí v rovine etickej a morálnej. 

 

„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín pokiaľ ide o rovnakú značku od rovnakého výrobcu. Je potrebné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné značky dodržiavali proklamovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských štátov výrobky nižšej kvality. Ak má potravina rovnaký obal a rovnakého výrobcu, očakávame aj rovnaké zloženie,“ povedala Matečná.

 

Porovnávacie testy určitých potravín preukázali na Slovensku v porovnaní s Rakúskom napríklad menší podiel mäsa, či väčšie množstvo umelých aditív, väčšie množstvo konzervantov a náhrad.Matečná spolu s ministrami krajín strednej a východnej Európy upozornili na rezolúciu Európskeho parlamentu z roku 2013. Európsky parlament „zdôrazňuje, že na základe zistení rôznych prieskumov sú spotrebitelia dlhodobo znepokojení možnými rozdielmi v kvalite výrobkov s rovnakou značkou a v rovnakom obale, ktoré sú distribuované na jednotnom trhu.“

 

Ako ďalej Feik informoval, Európsky parlament vyzval komisiu, aby uskutočnila zmysluplné vyšetrovanie tejto záležitosti, ktoré by umožnilo posúdiť, či je potrebná úprava súčasných právnych predpisov únie. Taktiež vyzval komisiu, aby informovala o výsledkoch vyšetrovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies