Matečná: Prioritami Visegrádskej skupiny sú silná Spoločná poľnohospodárska politika aj ochrana pôdy

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 15:50 • 2 min
Matečná: Prioritami Visegrádskej skupiny sú silná Spoločná poľnohospodárska politika aj ochrana pôdy

BRATISLAVA - Európska únia potrebuje silnú dvojpilierovú Spoločnú poľnohospodársku politiku (SPP), ktorá podporuje rovnaké podmienky pre hospodársku súťaž, ziskovosť a konkurencieschopnosť poľnohospodárstva EÚ. Zhodli sa na tom ministri poľnohospodárstva na rozšírenom zasadnutí Visegrádskej skupiny V4+3, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Podľa slovenskej ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej zachovanie dvojpilierovej štruktúry Spoločnej poľnohospodárskej politiky znamená, že priame platby a trhové opatrenia by naďalej tvorili prvý pilier a programy rozvoja vidieka druhý pilier, "Pre Slovensko je dôležité najmä zjednodušenie SPP,“ dodala. Európska komisia by mala taktiež stanoviť rámce a umožniť členským štátom EÚ väčšiu voľnosť bez schvaľovania každej úpravy Európskej komisii. Rovnako dôležité je podľa Matečnej aj odstránenie takzvaných "historických“ princípov pre priame platby a najmä zjednodušenie a zlacnenie systému riadenia.

Ministri poľnohospodárstva krajín Visegrádskej skupiny, ako aj Bulharska, Rumunska a Slovinska sa zhodli, že je potrebné pokračovať v úsilí o zlepšenie fungovania potravinového reťazca, najmä čo sa týka boja proti nekalým obchodným praktikám, ako aj posilnenie postavenia poľnohospodárskych výrobcov v potravinovom reťazci. Práve táto téma bola pre Slovensko prioritou počas nášho predsedníctva v Rade EÚ v minulom roku.

Podobne ako na Slovensku, aj v krajinách strednej a východnej Európy rezonuje téma obchodu s poľnohospodárskym majetkom. Ministri krajín V4+3 sa zhodli, že pôda je neobnoviteľný zdroj a najdôležitejší vstup do výroby potravín. Preto by obchod s poľnohospodárskymi nehnuteľnosťami v EÚ nemal podliehať štandardným trhovým pravidlám.

 

"Európska právna úprava by mala reflektovať skutočnosť, že pôda nie je klasickým tovarom, je neprenositeľná a neobnoviteľná,“ zdôraznila slovenská ministerka Matečná. Krajiny Visegrádskej skupiny očakávajú, že členské štáty EÚ majú právo chrániť poľnohospodársku pôdu pred špekuláciami a neobmedzeným obchodovaním. Preto chcú dať podnet na prijatie spoločnej právnej úpravy trhu s pôdou v rámci EÚ.

Okrem Spoločnej poľnohospodárskej politiky a ochrany pôdy diskutovali ministri aj o ďalších aktuálnych témach. Zhodli sa na potrebe posilniť ochranu sektora cukru v EÚ. Chcú podporovať vedeckú a výskumnú základňu V4+3 na vybudovanie silných a konkurencieschopných konzorcií, ktoré realizujú projekty v rámci programu Horizont 2020 v oblasti poľnohospodárstva vrátane bioekonomiky.

Zasadnutím vo Varšave ukončila ročné predsedníctvo vo Visegrádskej skupine Poľská republika a od 1. júla preberá žezlo Maďarsko. Slovensko bude predsedať skupine V4 od júla 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies