Matečná: Potraviny od slovenských prvovýrobcov sú najbezpečnejšie

NETKY.SK • 17 Október 2016, 13:53 • 2 min
Matečná: Potraviny od slovenských prvovýrobcov sú najbezpečnejšie

BRATISLAVA - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) udelila počas kontroly potravín za osem mesiacov tohto roka 1 179 blokových pokút v celkovej výške 33 929 eur. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

slovakia

left justify in out

„Dobrou správou je, že situácia sa neustále zlepšuje, počet nájdených nedostatkov neustále klesá prakticky vo všetkých článkoch potravinového reťazca. Tou najlepšou správou je, že počet nájdených nedostatkov je najnižší u slovenských prvovýrobcov,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Slovenskí výrobcovia tak podľa Matečnej poskytujú najvyššiu kvalitu a bezpečnosť potravín.


Ako ďalej agrorezort informoval, cieľom úradných kontrol bolo zistenie kvality a bezpečnosti potravín, hygienických podmienok ako aj ochrany spotrebiteľa. Úradníci vykonali kontroly v rámci celého potravinového reťazca od prvovýrobcov a spracovateľov, cez transport a skladovanie až po obchod.


ŠVPS počas úradných kontrol zistila porušenie bezpečnosti potravín u prvovýrobcov v 0,25 % prípadov, u distribútorov a dopravcov to bolo 0,70 %. Naopak, podľa ŠVPS sú na tom najhoršie samostatné predajne, ktoré spolu tvoria viac ako 81 % zistených nedostatkov. „Ide o neporovnateľne veľký rozdiel (oproti prvovýrobcom - pozn. red.) a my stále analyzujeme a hľadáme dôvody, prečo je to tak. Pre chronických porušiteľov sa pokuty neosvedčili, a preto radšej pristupujeme k správnemu konaniu, kde je dopad oveľa väčší,“ skonštatoval ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. V rámci správneho konania nadobudlo podľa Bíreša právoplatnosť 1 178 rozhodnutí s celkovou výškou pokút v hodnote 5 554 940 eur.


ŠVPS vykonala počas ôsmich mesiacov tohto roka viac ako 32 tisíc kontrol. Kontrolóri v 3 264 prípadoch ukončili úradnú kontrolu s jedným alebo viac nedostatkami. Počas ôsmich mesiacov tohto roka uložili spolu 1 179 blokových pokút v celkovej výške 33 929 eur.


Najčastejšími nedostatkami podľa ŠVPS boli nedostatočná hygiena budov či hygiena prevádzkarne a to v 854 prípadoch. Nasledovala nedostatočná hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok, v 828 prípadoch. Nedostatočné, nečitateľné alebo nesprávne označenie potravín zistili kontrolóri 758-krát, porušenie osobnej hygieny 513- krát či nedostatočnú hygienu skladovania 478-krát.


„Spotrebiteľ v celkovom potravinovom reťazci hrá kľúčovú úlohu, lebo on je ten, kto určuje, čo obchod bude predávať. Tým, že si pozrie, že potravina je slovenská a čerstvá, dáva na vedomosť obchodníkovi, že takýto tovar by mal objednávať,“ uzavrela Matečná.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies