Matečná: Ovocinári a vinári by sa mali pripraviť na silné mrazy

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 12:37 • 2 min
Matečná: Ovocinári a vinári by sa mali pripraviť na silné mrazy

BRATISLAVA - Poľnohospodári sa musia pripraviť na výkyvy počasia. Upozornila na to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná po stredajšom rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

"Apelujeme najmä na tých, ktorých sa to najviac týka, teda ovocinárov a vinárov, aby na svojich pozemkoch a poliach urobili všetky opatrenia preto, aby im nevymrzli," uviedla Matečná. Silné mrazy by podľa nej mali Slovensko zasiahnuť tento piatok. 

Matečná zároveň skonštatovala, že s príchodom klimatických zmien výkyvy počasia budú vyhrotenejšie. "Buď budú mrazy, alebo budú povodne, na to sa poľnohospodári musia pripraviť," upozornila. 

Škody, ktoré spôsobili aprílové mrazy v minulom roku, dosiahli podľa predsedu Únie ovocinárov Slovenska Mariána Vargu viac ako 16 miliónov eur. Jarné mrazy podľa agrorezortu ovplyvnili 158 pestovateľov a 2 800 hektárov sadov a zasiahli najmä jablone, hrušky, broskyne, marhule, slivky, čerešne a jahody. Vláda SR preto na konci minulého roku vyčlenila ovocinárom, ktorých aprílové mrazy postihli, dodatočných 3,5 milióna eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies