Matečná: Našou snahou je antimnožiteľský zákon pribrzdiť

NETKY.SK • 18 Február 2017, 17:17 • 2 min
Matečná: Našou snahou je antimnožiteľský zákon pribrzdiť

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva sa snaží pribrzdiť tzv. antimnožiteľský zákon a vysvetľovať dôvody tak, aby mal prezident Andrej Kiska relevantné podklady na vrátenie právnej normy do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom brífingu v Bratislave to uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) v reakcii na novelu z dielne SaS, ktorú parlament definitívne schválil 14. februára.

 

"Je to novela nie veľmi šťastná, hoci s dobrým úmyslom. Ministerstvo upozorňovalo, že máme v legislatívnom pláne úloh novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá by to riešila komplexne. Táto novela nedáva možnosť kontroly chovateľov a množiteľov a zákon preto nie je dokonalý," povedala.

 

Podľa Matečnej je chyba v tom, že podľa právnej normy každý, kto množí a chová psy, si má založiť živnosť. "Medzi chovateľmi sú však ľudia, ktorí to robia len pre vlastné potešenie a občas sa im stane, že majú väčší počet vo vrhu a šteňa predajú. Kvôli tomu však potrebujú živnosť," upozornila.

 

Podobne to vidí aj prezident Slovenskej kynologickej jednoty Jozef Jursa. "Mrzí nás, že zákon stavia na jednu úroveň množiteľov psov a našich chovateľov. Uznávame, že sú problémy s ľuďmi, ktorí chovajú psy v nehumánnych podmienkach, ale drvivá väčšina našich chovateľov sú tí, ktorí do jednoty vstúpili dobrovoľne a podriaďujú sa našim pravidlám. Ich príjem z predaja psov je len príležitostný a povinnosť zakladať živnosť by pre nich mohla byť likvidačná," povedal Jursa s tým, že vynovený zákon im obmedzuje možnosť vykonávať svojho koníčka.

 

Aj predsedu Klubu chovateľov slovenských čuvačov Jaroslava Matyáša mrzí, že zákon stavia množiteľov a organizovaných chovateľov na jednu úroveň. "Pripadá mi to, akoby chovateľom dával zákon legalizáciu, že zaplaťte si živnosť a robte to ďalej. Organizovaní chovatelia však majú údaje o chovoch a sú pod kontrolou," dodal.

 

SaS v reakcii na kritiku svojej novely uviedla, že Slovensko sa stalo "hundenmafiou" pred celou Európou a tzv. antimnožiteľský zákon konečne poskytne prehľad o tom, kto, ako a v akom rozsahu chová a predáva psy. Liberáli tvrdia, že bežní chovatelia psov boli do antimnožiteľského zákona doplnení až na základe stanoviska vlády.

 

"Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby sa definitívna podoba zákona čo najviac priblížila predstavám ochrancov zvierat i chovateľov psov. Na Slovensku vzniklo chovateľské eldorádo a stali sme sa najväčším ilegálnym vývozcom šteniat. Pôvodný návrh SaS sa týkal len množiteľov, ktorí nie sú združení v chovateľských zväzoch a nemajú oficiálne chovné stanice. Vláda vo svojom stanovisku takéto delenie odmietla. Preto v pozmeňovacom návrhu bola zavedená povinnosť živnosti pre všetkých chovateľov," vysvetlil spolupredkladateľ novely Martin Poliačik (SaS) s tým, že na danú tému boli navrhovatelia pripravení rokovať a s touto požiadavkou kontaktovali aj ministerku Matečnú ešte vlani v novembri.

 

Názor SaS je, že každý príjem má byť zdanený a platí to aj pre chovateľov psov, ktorí doteraz požívali neštandardné výhody, keďže sa na predaj šteniat nevzťahovali dane a chov bol neregulovaný. "O zákone sme naďalej pripravení rokovať. Ide nám hlavne o to, aby po siedmich rokoch našej snahy konečne prestali trpieť a zomierať psy v hrozných podmienkach. Do mája, kedy má zákon vstúpiť do platnosti, je čas ho upraviť. My sa len potešíme, keď sa myšlienkou vrátime čo najviac k nášmu pôvodnému návrhu," doplnil Poliačik.

 

Či protimnožiteľský zákon postihne aj poctivých chovateľov, záleží podľa jeho slov najmä na postoji vlády. "Tá predsa podľa vlastných slov dosahuje vysokú úspešnosť v kontrole a postihovaní daňových podvodníkov. Na tieto kontroly môže následne nadviazať dohľad nad podmienkami chovu a zistené nedostatky budú môcť štátne orgány trestať," uzavrel.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies