Matečná: Na štátnu podporu výroby mlieka je podpísaných asi 1800 zmlúv

NETKY.SK • 22 September 2016, 15:05 • 2 min
Matečná: Na štátnu podporu výroby mlieka je podpísaných asi 1800 zmlúv

BRATISLAVA – Slovenskí prvovýrobcovia mlieka prejavujú záujem o štátnu podporu mliečneho sektora. Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa doposiaľ vrátili akceptované (podpísané) asi dve tretiny ponúkaných zmlúv.

slovakia

left justify in out

"Z 2700 poslaných zmlúv máme podpísaných a vrátených približne 1800 zmlúv, teda veľká väčšina zmlúv sa vrátila späť. A s množstvom zmlúv prichádza aj množstvo informácií," uviedla pre TASR šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS). Po podpise zmluvy sa podľa jej slov farmárom posielajú aj peniaze. Podrobne o pomoci pre producentov mlieka prisľúbil rezort pôdohospodárstva informovať budúci týždeň, pravdepodobne v pondelok 26. septembra.

 

O štátnej pomoci mliečnemu sektoru informoval 4. júla na tlačovej konferencii na pôde MPRV SR premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti Gabriely Matečnej a generálneho riaditeľa pôdohospodárskej sekcie MPRV Štefana Rybu. Podpora slovenských prvovýrobcov mlieka dosiahne podľa slov predsedu vlády SR tento rok výšku 33 miliónov eur. Mliečny sektor bude podporený nepriamou formou, prostriedkami na tzv. zber údajov.

 

"Z rezortu Ministerstva financií SR je to suma 30 miliónov eur a z rozpočtu MPRV sú to 3 milióny eur, teda dohromady 33 miliónov eur," spresnil vtedy predseda vlády SR. Uvedené prostriedky by podľa neho však Brusel mohol považovať za nedovolenú štátnu pomoc. "Chceme tieto peniaze dať slovenským poľnohospodárom bez určenia nejakého špeciálneho účelu, dokonca im chceme zaplatiť za cenné údaje, ktoré nám budú posielať. Potom je už na poľnohospodároch, akým spôsobom peniaze použijú," poznamenal začiatkom júla premiér.

 

Podľa Matečnej sa pomoc prvovýrobe mlieka poskytne "na zber údajov cez štátny podnik Plemenárske služby SR". "Budeme zbierať údaje nielen o živočíšnej výrobe, kde budeme hovoriť o produkčných, reprodukčných a ekonomických ukazovateľoch, ale určite o celej ekonomike podniku. Údaje pomôžu MPRV, Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru k tomu, aby sme pre budúce roky vedeli nastaviť systémové opatrenia tak, aby sme takéto ad hoc situácie každý rok nezažívali," zdôraznila 4. júla Matečná.

 

 

jal mia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies