Matečná: MPRV už dostalo od pestovateľov údaje o škodách spôsobených mrazmi

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 15:43 • 2 min
Matečná: MPRV už dostalo od pestovateľov údaje o škodách spôsobených mrazmi

BRATISLAVA - Rezort pôdohospodárstva SR už dostal od pestovateľov ovocia a viniča údaje o konečných škodách, ktoré im spôsobili tohtoročné jarné mrazy. Uviedla to dnes pre TASR šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

"Tento týždeň ministerstvo pôdohospodárstva dostalo údaje od únie ovocinárov a od vinohradníkov, kde by mali byť zaznamenané posledné údaje, ktoré hovoria o tom, koľko bolo poškodených ovocných sadov a vinohradov," priblížila. Výšku škôd však Matečná zatiaľ nespresnila.

 

MPRV podľa nej hľadá možnosti, ako situáciu poškodených pestovateľov riešiť. Jednou z možností je riešenie - odškodnenie pestovateľov s pomocou európskych zdrojov, za účasti Európskej komisie (EK).

 

"Stále máme potvrdené, že by EK mala so štátmi bilaterálne rokovať. Čakáme teda, ako tieto bilaterálne rokovania dopadnú. Zatiaľ pozvánka (na rokovanie) neprišla," dodala Matečná.

 

Šéfka agrorezortu 3. mája 2016 na brífingu v ovocných sadoch v Dunajskej Lužnej informovala, že "odhaduje sa, že (mrazmi) bolo poškodených až 70 % pestovateľských plôch, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje škody na produkcii za asi 35 miliónov eur. U vinárov a vinohradníkov sú škody takisto veľké, odhaduje sa ich poškodenie na 30 až 50 %, v niektorých lokalitách až na 60 %. Mladé vinohrady, nedávno vysadené, sú na tom mimoriadne zle, pretože je potrebné opäť vysadiť nové štepy," priblížila.

 

Matečná začiatkom mája poznamenala, že v budúcnosti by sa poskytovanie podpory pri podobných udalostiach, ako sú mrazy, mohlo vyplácať aj z tzv. rizikového fondu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona