Matečná: Ministerstvo pôdohospodárstva spúšťa výzvy na zlepšenie dopravy v regiónoch

NETKY.SK • 30 November 2016, 16:04 • 2 min
Matečná: Ministerstvo pôdohospodárstva spúšťa výzvy na zlepšenie dopravy v regiónoch

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) spúšťa výzvy na zlepšenie dopravy v regiónoch, ktoré sú zamerané na rekonštrukciu a modernizáciu ciest, ako aj na zvýšenie atraktivity verejnej osobnej dopravy. Oznámila to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) za účasti generálneho riaditeľa sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV Mareka Mitošinku.

slovakia

left justify in out

"Integrovaný regionálny operačný program (IROP) 2014 až 2020 bol príkladom toho, ako Slovensko nečerpalo prostriedky. Z tohto operačného programu bolo donedávna vyčerpané len necelé 1 % prostriedkov," povedala Matečná. Celkový objem prostriedkov v IROP podľa jej informácií predstavuje 2,1 miliardy eur.

 

MPRV spúšťa dve výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z IROP v hodnote približne 180 miliónov eur, ktoré sú zamerané na zlepšenie dopravy v regiónoch.

 

Prvá výzva sa podľa nej zameriava na zlepšenie dostupnosti k medzinárodnej cestnej sieti TEN-T a cestám 1. triedy s dôrazom na rozvoj multimodálneho dopravného systému. Z prostriedkov EÚ je vyčlenených spolu 144,89 milióna eur. Patria sem rekonštrukcie a modernizácie ciest 2. a 3. triedy a príprava projektovej dokumentácie. Podporené budú projekty, ktoré vytvoria prepojenie na infraštruktúru siete TEN-T, budú riešiť úzke miesto v cestnej doprave, vytvoria spojnicu pre verejnú osobnú dopravu či zvýšia bezpečnostné a modernizačné parametre cestnej komunikácie. Oprávnenými žiadateľmi sú všetky vyššie územné celky (VÚC) a mestá Bratislava a Košice.

 

Druhá výzva je zameraná na zvyšovanie atraktivity a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy, na ktorú je alokovaných z EÚ 33,1 milióna eur. Patrí sem zabezpečenie moderných informačných a dispečerských systémov, zlepšenie informovanosti cestujúcich a zlepšenie infraštruktúry verejnej osobnej dopravy. Žiadať možno tiež prostriedky na preferenciu verejnej dopravy, rekonštrukciu a výstavbu prestupných dopravných uzlov a zastávok verejnej dopravy. V neposlednom rade sa výzva zameriava aj na záchytné parkoviská. Oprávnenými žiadateľmi sú najmä mestá, obce, samosprávne kraje a poskytovatelia pravidelnej verejnej osobnej dopravy.

 

"Výzvy vyjdú tento týždeň. Prvé predkladanie žiadostí je potrebné do troch mesiacov od vydania výziev. Následne budú jednotlivé výzvy ako keby v rotačnom trojmesačnom cykle až do vyčerpania alokácie na jednotlivé regióny," doplnil Mitošinka.

 

Prvú výzvu z IROP zameranú na zvýšenie kapacity materských škôl spustilo MPRV začiatkom novembra. Po doprave budú podľa MPRV nasledovať výzvy zamerané na cyklotrasy a stredné školy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies