Matečná: Jednou z priorít predsedníctva SR v EÚ bude riešenie nekalých praktík

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 13:53 • 2 min
Matečná: Jednou z priorít predsedníctva SR v EÚ bude riešenie nekalých praktík

BRATISLAVA – Jednou z priorít predsedníctva SR v Rade EÚ bude riešenie nekalých praktík. Uviedla to dnes v Bratislave na stretnutí lídrov slovenského poľnohospodárstva šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

Malou časťou nekalých praktík je tzv. dvojitá kvalita potravín, ktoré na európskom trhu majú síce rovnaký obal, ale nie identický obsah. "V tomto však svitá na lepšie časy, pretože na pôde Európskeho parlamentu (EP) bola prijatá správa ohľadom nekalých obchodných praktík s viac ako 30 bodmi, s ktorými sa EP vo väčšine stotožnil. Nahráva to teda do karát nielen všetkým európskym krajinám, ktoré voči nekalým praktikám bojujú, ale hlavne Slovensku, pre ktoré sú nekalé praktiky prioritnou témou predsedníctva," priblížila.

 

Na Slovensku je podľa nej najtypickejšou nekalou praktikou nevyvážené prerozdelenie pridanej hodnoty v rámci potravinového dodávateľského reťazca výroba – spracovanie - obchod. "Vzťahy v celom dodávateľskom reťazci sa musia 'vyčistiť'. Bez toho, aby sme o tomto probléme hovorili, sa toto nebude dať vyriešiť," doplnila.

 

Zdôraznila zároveň, že nekalé obchodné praktiky, ktoré sú problémom nielen Slovenka, ale celej Európskej únie, výrazne deformujú potravinový dodávateľský reťazec a ohrozujú jeho dlhodobú udržateľnosť.

 

"Prehlbujú taktiež stagnáciu a urýchľujú úpadok domáceho agropotravinárskeho sektora," dodala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies