Matečná: EÚ sľúbila kompenzácie pre ovocinárov postihnutých mrazmi

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 08:54 • 2 min
Matečná: EÚ sľúbila kompenzácie pre ovocinárov postihnutých mrazmi

BRUSEL - Na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli rezonovala téma kompenzácií pre ovocinárov, ktorých na jar postihli nečakane silné mrazy. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.

slovakia

left justify in out

Ministerka po skončení rokovaní pripomenula, že Slovensko sa pridalo k ďalším krajinám, ktoré boli postihnuté touto "klimatickou katastrofou". "Ide o mrazy, ktoré neboli na Slovensku 65 rokov. V našom prípade bolo postihnutých 50 až 70 % ovocných sadov, 50 % vinohradov, ale boli ohrozené aj ostatné plodiny," zdôraznila Matečná.

 

Ministerka dodala, že slovenská delegácia sa pridala ku skupine, kde je aj Česká republika, Rakúsko či Slovinsko, ktorá žiadosť o kompenzácie pre ovocinárov predostrela eurokomisárovi pre poľnohospodárstvo Philovi Hoganovi.

Podľa jej slov si eurokomisár vypočul všetky členské krajiny dotknuté týmto prírodným živlom a odkázal, že Európska komisia sa bude týmto problémom zaoberať a možno to bude riešiť bilaterálnymi rokovaniami s každou krajinou.

 

Spresnila, že škody spôsobené mrazmi pre slovenský agrosektor predstavujú sumu okolo 35 miliónov eur, pričom zatiaľ nie je známe, do akej výšky budú prípadné kompenzácie zo strany exekutívy EÚ. Dodala, že viac detailov o dátume ich vyplatenia by mali priniesť júnové rokovania ministrov poľnohospodárstva.

 

Ministerka zároveň potvrdila, že Slovensko spolu s Českou republikou kritizujú situáciu, že potraviny v rôznych krajinách EÚ majú inú kvalitu a inú cenu. "Je to zatiaľ neurčité, ale komisia vyzvala, že ak členské krajiny majú takúto skúsenosť a presne vedia, o ktoré potraviny sa jedná, tak aby predniesli svoje dôkazy a predložili ich komisii," opísala situáciu Matečná. Dodala, že Slovensko sa v tomto smere pridá k Českej republike a ak bude mať vedomosti o dvojitej kvalite potravín, nezaváha to oznámiť do Bruselu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies