Matečná: Boj proti nekalým obchodným praktikám je prioritou nášho predsedníctva

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 16:32 • 2 min
Matečná: Boj proti nekalým obchodným praktikám je prioritou nášho predsedníctva

BRATISLAVA/LUXEMBURG – Zasadnutiu Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Luxemburgu v dňoch 27. a 28. júna dominovala aktuálna kritická situácia na európskych trhoch v oblastiach mlieka a bravčového mäsa.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) pripraví návrh ďalšieho podporného balíčka pre farmárov. Informoval o tom dnes Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

 

"Nevyvážená ponuka a dopyt v oblasti mlieka, bravčového mäsa spôsobujú vážne trhové výkyvy a negatívne postihujú farmárov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Rada preto požiadala Európsku komisiu o prípravu ďalšieho podporného balíčka pre farmárov na uľahčenie napätej situácie na trhoch," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS). EK tak do najbližšieho zasadnutia Rady (18. júla) vedeného už slovenským predsedníctvom, pripraví návrh opatrení na uľahčenie situácie farmárov v EÚ.

 

Podľa eurokomisára pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phila Hogana, produkcia mlieka v EÚ vzrástla za prvé štyri mesiace 2016 medziročne o 5,6 %, čo predstavuje nárast o 2,8 milióna ton. "Vývoz do tretích krajín stále nedokáže pokryť nárast produkcie. Zlepšenie pomeru medzi ponukou a dopytom je preto nevyhnutné," uviedol.

 

Rada sa zaoberala aj posilnením postavenia farmárov v spotrebiteľskom potravinovom reťazci. Osobitná skupina pre poľnohospodárske trhy, ktorú vedie bývalý holandský minister poľnohospodárstva Cees Veeman, informovala ministrov o aktuálnych výsledkoch. Samotnú správu predstaví 12-členná skupina na jeseň, počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ.

 

"Posilnenie postavenia farmárov v potravinovom dodávateľskom reťazci a v rámci neho boj proti nekalým obchodným praktikám je jednou z priorít nášho predsedníctva v oblasti poľnohospodárstva. Ide o otázku, ktorú je potrebné riešiť na celoeurópskej úrovni," dodala Matečná.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona