Matečná avizuje intenzívne rokovania s rezortom financií

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 12:55 • 2 min
Matečná avizuje intenzívne rokovania s rezortom financií

BRATISLAVA - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná na stredajšom rokovaní vlády informovala kabinet, že poľnohospodárska produkcia je vážne poškodená pre nedávne extrémne mrazy.

slovakia

left justify in out

"Ja som informovala, že toto je skutočne mimoriadna udalosť, ktorá tu nebola 65 rokov," povedala Matečná. "Samozrejme, načrtla som riešenia, ako to riešili napríklad v Rakúsku," dodala. Rakúsko podľa ministerky odškodňuje poľnohospodárov tak, že bude žiadať Európsku komisiu o krízový balík peňazí, no tiež aj z vlastného balíka peňazí.


Podľa ministerky je zatiaľ predčasné hovoriť o tom, či sa Slovensko zachová podobne ako Rakúsko. "Hľadáme spôsoby, ako by sa to dalo riešiť," dodala. Ministerka tiež nechce hovoriť o výške kompenzácie pre pestovateľov, lebo výšky škôd sa stále ešte spočítavajú. S ministerstvom financií bude ministerka rokovať po tom, ako budú všetky škody spočítané. "Samozrejme, rokovania ministerstva pôdohospodárstva s ministerstvom financií budú určite intenzívne," konštatovala.


Podľa informácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a ministerky sa celkové škody na produkcii ovocinárov, vinohradníkov a ostatných poľnohospodárov odhadujú na 36,5 mil. eur. V ovocinárstve sa škody odhadujú na 70 % plôch, u vinohradníkov sú škody na úrovni 30 % až 50 % plôch. Poškodenie mrazmi na takejto úrovni umožňuje podľa Matečnej riešiť európska aj slovenská legislatíva finančným odškodnením.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies