Matečná: Ambíciou Slovenska je produkovať potraviny bez GMO

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 17:17 • 2 min
Matečná: Ambíciou Slovenska je produkovať potraviny bez GMO

VIEDEŇ - Poľnohospodárstvo bez geneticky modifikovaných organizmov (GMO) ako príležitosť pre rozvoj vidieka v strednej a východnej Európe (SVE) bola hlavná téma konferencie ministrov poľnohospodárstva vo Viedni. Informoval o tom dnes Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

slovakia

left justify in out

Ministri krajín SVE, zúčastnení na konferencii vo Viedni, budú podľa neho spoločne iniciovať, aby Európska komisia (EK) vypracovala legislatívu, vďaka ktorej by sa celá EÚ mohla stať producentom potravín bez GMO. "Našou ambíciou je stať sa krajinou, ktorá bude produkovať potraviny bez GMO," uviedla šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

 

V EÚ je v súčasnosti povinné označovanie prímesi nad 0,9 % autorizovaných GMO. Iné je to v prípade, ak sa na výrobu potravín použili krmivá s obsahom GMO, ktoré v zmysle legislatívy EÚ označovaniu nepodliehajú. Týka sa to celého reťazca, najmä výrobkov živočíšnej produkcie, ako je mäso, vajcia, mlieko.

 

"Orientácia spotrebiteľov na Slovensku smeruje k biokvalite a udržateľným certifikovaným schémam. Spotrebitelia žiadajú informácie aj o pôvode a obsahu kŕmnych zmesí," uviedla Matečná. MPRV preto v najbližšej dobe plánuje pripraviť národný systém označovania potravín, ktoré boli vyrobené bez použitia GMO. Výsledkom by mohlo byť označenie na potravinách s označením "Vyrobené bez použitia GMO".

 

V súčasnosti sa s pojmom GMO spájajú krmivá, ktoré obsahujú geneticky modifikovanú sóju. Ide o ťažko nahraditeľný zdroj proteínov a Európa je v súčasnosti závislá od dovozu sójového šrotu. "Sebestačnosť vo vlastnej výrobe krmív je jednou z priorít ministerstva," vyhlásila Matečná.

 

Svetový rozvoj poľnohospodárstva založeného na GMO nastal približne pred 20 rokmi, a to najmä v USA a v Kanade. Kým v roku 1996 poľnohospodárstvo s GMO pokrývalo plochu 1,7 milióna hektárov (ha), dnes je to 180 miliónov ha, z toho len v USA sa eviduje asi 70 miliónov ha a v Brazílii približne 40 miliónov ha. Na úrovni EÚ existujú prísne regulácie, ktoré držia rozvoj GMO poľnohospodárstva "na uzde". Jedinou krajinou, ktorá pestuje plodiny na báze GMO, je Španielsko, s výmerou približne 100.000 ha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona