Máte večer vlčí hlad? Takto ho skrotíte!

NETKY.SK • 23 Február 2019, 12:00 • 2 min
Máte večer vlčí hlad? Takto ho skrotíte!

Vlčí hlad čiže nutkavé večerné nájazdy do chladničky či špajze, kedy človek zje doslova všetko, čo sa mu dostane pod ruky, zvyčajne súvisí s nepravidelným stravovaním a zvýšenou produkciou hormónu ghrelinu. Ako sa s ním vyrovnať, prípadne ho skrotiť?

slovakia

left justify in out

Ghrelin čiže hormón hladu má pri normálnom fungovaní za úlohu poslať správu zo žalúdka do mozgu a oznámiť nám, že máme hlad. Pri jeho nadprodukcii ale vzniká pocit hladu aj vtedy, keď naozaj nehladujeme.

 

Za nadmernú produkciu tohto hormónu potom často môže jedálniček a nepravidelné stravovanie. Zo všetkého najhoršie sú drastické metódy, pri ktorých prakticky nejete, sú v týchto prípadoch najškodlivejšie. Keď má telo hlad, bojí sa o zásoby a schováva si energiu do tukov. Akonáhle dostane možnosť sa opäť zasýtiť, prestáva mať záchrannú brzdu.

 

Preto v boji proti vlčiemu hladu pomáha rozdelenie stravy počas dňa. Ideálne je jesť menšie porcie, zato viackrát denne. Zamedzíme tak kolísaniu hladiny ghrelinu a nezvladateľnému hladu.

 

Najlepšie teda urobíme, keď sa zameriame na pravidelnú stravu s dostatkom kvalitného, ​​menej kalorického jedla. Ak nás aj napriek tomu postihne hlad, potom pomôžu potraviny, ktoré vedia telu dodať toľko potrebnej energiu, napr. plátok syra, mandle či čaj.

 

img

 

Vhodné je tiež jesť pomaly a urobiť si počas dňa na jedlo čas. Áno, každý z nás s ním občas bojuje a mnohokrát vo veľkom zhone na jedlo zabudneme alebo ho do seba rýchlo nahádžeme.

 

Žalúdok nemá dosť času na to, aby znížil produkciu "hladného hormónu" a my tak cítime stále hlad. Ten nás potom zase núti v noci plieniť chladničku a začarovaný kruh plný hladovania, prejedania sa a výčitiek sa tak uzatvára.

 

Za vysokú hladinu ghrelinu môže aj stres a depresie

 

Okrem zlého stravovania ovplyvňuje hladinu ghrelinu aj stres, depresie alebo problémy v súkromnom či pracovnom živote.

Silná frustrácia a nespokojnosť - napríklad z našej práce, nás vedie k starým a osvedčeným spôsobom dosahovania uspokojenia.

 

Tým sú pre nás od začiatku nášho života primárne ústa. Príjmom potravy, často aj nadmerným, potom silný pocit neuspokojenia zaháňame.

 

Ako bojovať s ghrelinom?

 

Okrem pravidelnej zdravej stravy vám môže pomôcť napr. ázijská rastlina konjac, ľudovo zvaná diablov jazyk. Jeho koreň obsahuje Glukomanán, prírodný polysacharid, ktorý redukuje tvorbu ghrelinu, potláča pocit hladu, a tým prispieva k prirodzenému znižovaniu hmotnosti. Okrem samotnej rastliny ho obsahujú aj niektoré doplnky stravy.

 

Existujú aj vedecké štúdie, ktoré tvrdia, že možno produkcia hormónov a enzýmov, ktoré majú vplyv na správne fungovanie tela i telesnú hmotnosť sa dá dosiahnuť aj dostatočným a kvalitným spánkom.

 

Veľmi dobre potom tiež funguje pravidelné cvičenie. Tým, že zvýšime svoju fyzickú aktivitu, znížime pocit hladu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies