Máte správne prezuté? Motoristické časopisy aj tento rok vyzdvihli zimné pneumatiky Continental

NETKY.SK • 14 November 2014, 08:56 • 2 min
Máte správne prezuté? Motoristické časopisy aj tento rok vyzdvihli zimné pneumatiky Continental

BRATISLAVA - Prezutie svojho auta na zimné pneumatiky vplyvom nadpriemerne teplého počasia ešte rieši veľký počet vodičov. A práve EU štítky označujúce pneumatiky im pri výbere majú poskytnúť relevantné informácie.

slovakia

left justify in out

Ale značenie zavedené v roku 2012 k zamýšľanému zlepšeniu spotrebiteľských informácií úplne neviedlo, a to predovšetkým kvôli absencii hodnotení výkonnosti v zimných podmienkach na snehu a ľade. Nie je preto prekvapením, že vodiči pri nákupe zimných pneumatík nevnímajú tento štítok ako dostatočný zdroj informácií vedúcich k nákupu konkrétneho produktu.

 

Pomoc pri rozhodovaní o výbere zimných pneumatík tak aj naďalej poskytujú predovšetkým výsledky komplexných testov, ktoré robievajú národné autokluby, automobilové časopisy či spotrebiteľské organizácie. Testy analyzujú až 20 jednotlivých kritérií (u letných pneumatík až 16), vrátane merania výkonnosti v zimných podmienkach.

 

img

 

 

Continental WinterContact TS 850 P
Prémiové pneumatiky od spoločnosti Continental opäť podali skvelý výkon. Na čele stojí celkom nová WinterContact TS 850 P pre výkonné osobné automobily a SUV, ktorú časopis AutoBild sportscars označil ako „príkladnú“. Odborníci ju klasifikovali ako „pôsobivú zimnú pneumatiku s príkladnými jazdnými vlastnosťami na mokrej vozovke, vynikajúcim riadením za mokra i sucha, presnou odozvou a stabilným bočným vedením, krátkymi brzdnými dráhami na snehom pokrytej a mokrej vozovke a nízkym valivým odporom“.

 

img

 

Continental ContiWinterContact TS 850
Model ContiWinterContact TS 850 si tiež vyslúžil prvé miesto v teste organizovanom nemeckou motoristickou asociáciou ADAC v spolupráci s časopismi Auto Zeitung a auto motor und sport a tiež bol magazínom AutoBild označený ako „príkladný“. V teste zimných pneumatík robeným špecialistami z časopisu ACE Lenkrad, rakúskeho autoklubu ARBÖ a organizácie technickej kontroly GTÜ získala pneumatika ContiWinterContact TS 850 špičkové hodnotenie „dobrá“/„veľmi odporúčaná“. Vo vydaní 10/2014 časopisu ADAC odborníci tento model (v prevedení 195/65 R 15) definujú ako „veľmi vyváženú pneumatiku“ a dávajú jej „najvyššie známky za správanie na snehu, zľadovatenej vozovke, suchej vozovke, za vplyv na spotrebu paliva a za oder“. Aj Autoklub ČR označil zimnú pneumatiku ContiWinterContact TS 850 v rozmere 225/70 R15 za príkladnú. Skvelé výsledky vo všetkých oblastiach podčiarkujú vedúcu pozíciu spoločnosti Continental na trhu v oblasti technológie.

 

 

img

 

Prečo si vybrať kvalitné pneumatiky?
V celkovom hodnotení testov výrazne viedli prémiové značky aj tento rok. Lacnejšie alternatívy, aj napriek občasnému prekvapivému výkonu na snehu, výrazne zaostávali. Odborníci z organizácie technickej kontroly GTÜ urobili hĺbkové testy výkonnosti šiestich pneumatík obľúbeného rozmeru 225/45 R 17 vyrobených v Číne a východnej Európe, ktorých výsledky boli takmer alarmujúce. Referenčnou pneumatikou sa stal výrobok západoeurópskeho výrobcu obutý na štandardnom vozidle VW Golf GTI a výkon lacných pneumatík bol v porovnaní s ním až desivo nedostatočný. Pri núdzovom brzdení z rýchlosti 100 km/h na mokrej vozovke mali aj tie najlepšie z nich celkovú brzdnú dráhu 56,2 metrov, čo je o šesť metrov (teda asi o jeden a pol dĺžky vozidla) viac než u referenčnej pneumatiky (celkom 49,9 metrov).


Niektoré lacné pneumatiky mali v skutočnosti letný dezén aj napriek tomu, že sú dodávané s označením M+S, a teda oficiálne klasifikované ako zimné. Odborníci dôrazne neodporúčajú nákup takýchto typov pneumatík, lebo výsledky ich testov predovšetkým za mokra sú vo všetkých prípadoch katastrofálne.

 

Tajomstvo úspechu spoločnosti Continental
Minulý rok nemecký motoristický časopis Auto motor und sport posúdil výsledky testov pneumatík robených medzi rokmi 1963 a 2013 tak, aby našiel víťaza titulu „To najlepšie v 50-tich rokoch testov pneumatík“. Spoločnosť Continental sa opäť umiestnila na poprednej priečke. Za výnimočným výkonom, ktorý výrobky spoločnosti Continental dlhodobo dosahujú, stoja okrem komplexných odborných znalostí generovaných vo vývojovom centre v Hannoveri dva hlavné dôvody. Za prvé, Continental ako jeden z popredných európskych producentov originálnych dielov úzko spolupracuje s výrobcami automobilov na pozícii partnera v oblasti vývoja. Za druhé, všetky produkty spoločnosti Continental prechádzajú už pri fáze samotného vývoja veľmi intenzívnymi výberovými procesmi. Medzi ne patrí viac než 60 000 jednotlivých meraní robených každý rok len v rámci skúšky „Rozjazd na snehu“. Testované pneumatiky absolvujú na ľade a snehu približne 18 000 zatáčok (čo predstavuje celkom 700 kilometrov), aby sa vyhodnotilo ich bočné vedenie. Na každý test sa musia použiť tucty súprav každého modelu pneumatiky. To znamená, že do vývoja jediného nového výrobku môže byť zapojených až 800 skúšobných pneumatík, kde každá môže prejsť vzdialenosť viac ako 500 km. Zrátané a podčiarknuté, pred tým, ako sa nové modely pneumatík vôbec dostanú do výroby, absolvujú každoročne viac ako 25 miliónov kilometrov testovaní (ekvivalent 625-násobku obvodu Zeme). To oddeľuje prémiové výrobky od ostatných.

 

Je zrejmé, že aj v budúcnosti ostane meno spoločnosti Continental úzko spojené s neustálym pokrokom v oblasti bezpečnej a pohodlnej dopravy počas zimných mesiacov. Viac informácií o výsledkoch minulých aj budúcich testov nájdete na stránke: www.continental.sk .

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona