Máte so svojím partnerom veľa spoločných priateľov na Facebooku? Čaká vás rozchod!

NETKY.SK • 1 November 2013, 12:25 • 2 min
Máte so svojím partnerom veľa spoločných priateľov na Facebooku? Čaká vás rozchod!

BRATISLAVA – Mnoho ľudí si nedokáže bez sociálnych sietí predstaviť život. Nová štúdia sa zamerala na vplyv Facebooku na vzťahy a zistili, že kvôli nemu sa rozídete so svojím partnerom.

slovakia

left justify in out

Počítačový vedec Jon Kleinberg a Lars Backstrom z americkej univerzity Cornell vo svojej štúdii zistili zaujímavý fakt. Ak majú partneri veľa spoločných priateľov na sociálnej sieti Facebooku, hrozí im rozchod!

Kleinberg a Backstrom si vybrali 1,3 milióna užívateľov Facebooku, ktorí boli náhodne vybratí. Museli mať ale viac ako dvadsať rokov a medzi priateľmi museli mať od 50 do 2-tisíc ľudí. Takisto títo ľudia museli mať v kolónke vzťahov uvedené – ženatý/vydatá.

Po preskúmaní niekoľko miliárd dát došli k záveru, že veľa spoločných priateľov škodí vzťahu a vedie to až k rozchodu. Podľa nich sa partneri so spoločnými známymi dostávajú často do problémov. Partneri, ktorí naopak nemajú veľa spoločných známych ich vzťah vydrží a dokonca mnohí z nich zmenia svoj status zo zadaný/a na ženatý/vydatá.

Problémom je práve to, že partneri so spoločnými priateľmi pochádzajú z rovnakej sociálnej skupiny. „Celoživotný partner väčšinou pochádza z úplne inej skupiny sociálneho sveta,“ povedal v rozhovore pre NY Times Kleinberg. Podľa výskumníkov je príčina rozchodov pri pároch s rovnakými priateľmi to, že jeden z dvojice sa teší menšej popularite ako ten druhý, a to vedie k rozpadu ich vzťahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies