VIDEO Máte radi Coca Colu? Okrem osvieženia dokáže aj mnohé užitočné veci

NETKY.SK • 9 September 2018, 11:00 • 2 min
VIDEO Máte radi Coca Colu? Okrem osvieženia dokáže aj mnohé užitočné veci

BRATISLAVA – Podľa jej webovej stránky bola Coca-Cola bola prvýkrát predstavená v roku 1886 a predávala sa ako alternatíva k morfínu. O 133 rokov neskôr je kola, ako ju všetci poznáme, obľúbeným nápojom ľudí z celého sveta.

slovakia

left justify in out

 

 

Mnohí z vás si možno myslia, že pitie koly nie je zdravé, ale to dnes riešiť nebudeme. S kolou sa totiž dajú robiť mnohé užitočné veci, ktoré vás prekvapia. Vedeli ste, že tento nápoj je vynikajúcim prostriedkom na odstraňovanie hrdze alebo vodného kameňa? Taktiež vynikajúco poslúži v kuchyni alebo na grilovačke pri marinovaní mäsa a má mnoho ďalších prekvapivých spôsobov využitia...

 

1. Účinný repelent

 

img

 

Otravujú vás chrobáky a rôzny hmyz? Dostali sa vám do domu, alebo vám nedajú pokoj pri relaxovaní na terase? Stačí otvoriť niekoľko plechoviek koly k oknu alebo do rohu terasy a tie zaručene prilákajú všetok hmyz. Akonáhle začnú okupovať plechovky, tak si s nimi už ľahko poradíte.

 

2. Tlmí uštipnutia a popáleniny

 

img

 

Hodujú na vás komáre, poštípala vás osa, alebo vás počas dovolenky pri mori popálila medúza? Na postihnutú oblasť pomaly lejte Coca Colu nepretržite aspoň 30 sekúnd a nechajte pôsobiť. Sýtený nápoj neutralizuje účinky poštipnutia a zmierňuje bolesť. Už nebudete musieť nosiť so sebou rôzne krémy na podobné situácie, stačí vám fľaša koly, ktorá poslúži rovnako dobre.

 

3. Vynikajúco vyčistí pripálené hrnce

 

img

 

Nedávali ste pozor a pripálili ste obed? Nevadí, nalejte do pripáleného hrnca trocha koly a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Chemikálie v nápoji pôsobia na špinu, uvoľňujú ju a následne už ľahko vyčistíte každý hrniec alebo panvicu. V prípade, že sa vám podarí naozaj vážne pripáliť jedlo, tak do hrnca nalejte trocha viac koly, nechajte ju zovrieť a odstavte na pár hodín. Potom už stačí len opláchnuť vodou a vaše hrnce budú opäť čisté a lesklé!

 

4. Odstraňovač hrdze

 

img

 

Ak sa chcete zbaviť hrubej hrdze, stačí daný predmet ponoriť do nádoby s čerstvou kolou. Kyselina fosforečná v nápoji spôsobí korózny proces, hrdza sa uvoľní a potom ju už ľahko odstránite z povrchu predmetu.

 

5. Ľahko odstráni žuvačku z vlasov aj oblečenia

 

img

 

Určite sa vám už v živote stalo, že sa vám do vlasov dostala žuvačka a nezostávalo nič iné, ako ju odtiaľ vystrihnúť. Pritom stačí naliať trocha koly na žuvačku, nechať ju pár minút pôsobiť a potom ju ľahko vytiahnuť z vlasov. Keď sa vám žuvačka prilepila na oblečenie, opäť na ňu nalejte trocha koly, nechajte pôsobiť zopár minút a jemne ju odstráňte tupým nožíkom.

 

6. Pomáha pri nevoľnosti

 

img

 

Keď sa objaví nevoľnosť alebo tráviace problémy, otvorte si kolu a pomaly ju popíjajte. Vyprchaná kola je totiž rovnako účinná ako zázvor. Ak nemáte načatú fľašu koly, ktorá už niečo stratila na sile, tak stačí nechať novú fľašu otvorenú cez noc a dosiahnete rovnaký efekt. Približne čajová lyžička vyprchanej koly každú hodinu totiž pomôže zmierniť akútnu nevoľnosť. Samozrejme, ak cítite nevoľnosť dlhšiu dobu a nezlepšuje sa to, tak by ste mali vyhľadať lekársku pomoc.

 

7. Odstraňuje škvrny od krvi

 

img

 

Tento fakt o Coca Cole je celkom dobre známy a naozaj sa používa na odstraňovanie krvných škvŕn z odevov, nábytku, kobercov, stien a podlahy. Hovorí sa, že sa používa aj ako dôležitý čistiaci prostriedok pri čistení miesta činu, ale potvrdené to nebolo.

 

8. Odstraňuje námrazu

 

img

 

Pomocou toho osviežujúceho nápoja môžete dokonca odstrániť aj námrazu z čelného skla vášho auta. Ak nemáte po ruke rozprašovač s rozmrazovačom, stači na čelné okno naliať trocha koly a ľad zachvíľu povolí.

 

9. Zosvetlí aj vlasy

 

img

 

O tomto spôsobe využitia ste ešte asi nepočuli, ale naozaj funguje. Ak ste si zafarbili vlasy tmavším odtieňom ako ste chceli, tak zachovajte pokoj a choďte si z kuchyne zobrať fľašu Coca Coly. Stačí naliať na vlasy a nechať chvíľu pôsobiť. Po opláchnutí vodou budú vaše vlasy o poznanie bledšie.

 

10. Vynikajúco čistí okná

 

img

 

Jednou z hlavných zložiek Coca Coly je kyselina citrónová, ktorá je vynikajúca pri čistení okien. Stačí iba namočiť kúsok handry, poutierať ňou okno a potom ešte umyť čistou vodou, aby na skle nezostali žiadne zvyšky sladeného nápoja.

 

11. Odstraňuje benzínový zápach z odevov

 

img

 

Každý človek, ktorý pracoval s ropnými produktmi, vie, aké ťažké je odstrániť benzínový zápach z oblečenia. Najjednoduchší a najlacnejší spôsob odstránenia zápachu je naliať plechovku koly do práčky a oprať ňou páchnuce oblečenie.

 

12. Kulinárske recepty

 

img

 

Mnohí šéfkuchári tvrdia, že ak niečo chutí dobre, prečo to nepoužiť na varenie? Veľa inovatívnych kuchárov používa vo svojich receptoch obyčajnú Coca-Colu na grilované kuracie krídelka či čokoládový koláč. Mimoriadne dobre sa hodí na marinovanie bravčového mäsa, najmä ako glazúra na pečenú alebo dusenú šunku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona