Máte počas zimy zlú náladu? Možno vám chýba tento vitamín!

NETKY.SK • 12 December 2018, 12:16 • 2 min
Máte počas zimy zlú náladu? Možno vám chýba tento vitamín!

Zimné obdobie je pre organizmus náročné, tak mu skúsme pomôcť!

slovakia

left justify in out

Určite viete, že vitamín D funguje tak trochu inak, než tie ostatné. Naše telo ho nedokáže produkovať samostatne, respektíve, vytvára sa len vplyvom slnečného žiarenia. To je počas zimných mesiacov, kedy je svetla celkovo veľmi málo, problém. A Vitamín D je pritom pre ľudský organizmus mimoriadne dôležitý.

 

Nedostatkom vitamínu D trpí počas zimy až polovica populácie. Ako však ukázala štúdia, špeciálny pozor by si na jeho dostatočný príjem mali dávať najmä dospelé ženy. Ak ho nemajú dosť, sú až o 75 percent náchylnejšie na vznik depresie. Tento zázračný vitamín má okrem iného vplyv aj na kosti, svaly a kardiovaskulárny systém, preto by ho v tomto období mal dopĺňať každý.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Keď je teda slniečka málo, môžeme to vyriešiť dvojako. Buď si v lekárni zakúpime kvapky či tablety s „déčkom“ alebo sa zameriame na niečo prirodzenejšie, teda malú zmenu jedálnička. Pri nedostatku vitamínu D sa odporúča konzumácia mastných rýb, napríklad lososa a makrely, vynikajúcou pomocou sú však aj vajíčka.

 

img

Zdroj: Pixabay



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies