Máte namierené do Libanonu? Musíte rátať s určitými rizikami spojenými s cestovaním

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 11:52 • 2 min
Máte namierené do Libanonu? Musíte rátať s určitými rizikami spojenými s cestovaním

BEJRÚT/BRATISLAVA – Slovenské ministerstvo zahraničných vecí neodporúča Slovákom cestovať do určitých oblastí Libanonu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo "upozorňuje občanov, že vzhľadom na vnútornú situáciu v krajine a dianie v susednej Sýrii je cestovanie v Libanone spojené s istými rizikami, ktoré treba pri návšteve krajiny zohľadniť." Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke.

 

V Libanone sú aktívne fundamentalistické a teroristické skupiny, najmä v meste Arsál a jeho okolí. V krajine operuje aj ozbrojená zložka politického hnutia Hizballáh. Ministerstvo zdôrazňuje, že z čias občianskej vojny ostalo medzi obyvateľmi nekontrolované množstvo zbraní, ktoré sú používané na kriminálne účely či napríklad pri rodinných oslavách.

 

Navyše, po izraelskej okupácii ostali najmä v južných oblastiach nastražené nášľapné míny a nevybuchnutá kazetová munícia. V krajine je takmer 1,5 milióna sýrskych utečencov a pol milióna palestínskych utečencov, čo vyvoláva sociálne pnutia.

 

"Libanon je formálne vo vojnovom stave s Izraelom, ich spoločnú hranicu rozdeľuje nárazníková zóna pod dohľadom vojsk OSN. Osoby s cestovnými dokladmi (pasom), v ktorých sa nachádza pečiatka alebo iný záznam izraelských orgánov, nebudú do Libanonu vpustené. Počas pobytu sa tiež treba vyvarovať akéhokoľvek konania, ktoré by signalizovalo, že sa návštevník Libanonu predtým zdržiaval v Izraeli," varuje rezort.

 

Ministerstvo neodporúča Slovákom cestovať a pohybovať sa v pohraničných oblastiach v blízkosti hraníc so Sýriou a Izraelom. Ďalej by sa nemali zdržiavať na južnom predmestí Bejrútu, v oblasti Dahíja a v mestskej štvrti v okolí medzinárodného letiska.

 

Nebezpečné je i okolie mesta Tripolis (Tarábulus), najmä okrajové štvrte mesta na severe, sever Libanonu, teda horské oblasti najmä v provincii Akkár - severná časť údolia Bikáa vrátane mesta Baalbek.

 

Osobitne sa treba vyhnúť oblasti miest Arsál, Hirmil a Rás Baalbek. Ďalej južnej časti Libanonu (južne od rieky Lítání) s výnimkou pobrežnej diaľnice a pásu pobrežia západne od nej, až po mesto Súr (Týr).

 

Do niektorých lokalít v tejto oblasti môžu cudzinci cestovať iba na základe povolenia libanonských úradov a v sprievode miestnych obyvateľov. Nebezpečné sú i palestínske utečenecké tábory, pričom vstup cudzincov do nich je zakázaný miestnymi úradmi a odporúča sa nezdržiavať sa ani v ich okolí. Slováci by sa mali vyhnúť zariadeniam a lokalitám obývaným sýrskymi utečencami.

 

"Vzhľadom na pretrvávajúcu hrozbu teroristických útokov a napätú situáciu spojenú s vojnou v susednej Sýrii ministerstvo odporúča Slovákom vyhýbať sa zhromaždeniam a demonštráciám, zvýšiť opatrnosť na miestach s vysokou koncentráciou ľudí, zvážiť pohyb v blízkosti mešít a kostolov, najmä počas bohoslužieb, vyhýbať sa vojenským a policajným zariadeniam, ako aj výrazným štátnym a vládnym objektom, pričom tieto v žiadnom prípade nefotografovať," varuje rezort diplomacie.

 

Vo všeobecnosti je však podľa ministerstva potrebné vždy dodržiavať základné princípy osobnej bezpečnosti, byť ostražitý, vyhýbať sa konfliktným situáciám a rešpektovať miestne zvyky a tradície, teda oblečenie, správanie sa a konzumáciu alkoholu.

 

V prípade problémov môžu Slováci urýchlene vyhľadať asistenciu polície alebo bezpečnostných zložiek a využiť núdzové číslo 112. "Pred cestou do Libanonu odporúčame občanom Slovenskej republiky kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Bejrúte, ktorý poskytne informácie o aktuálnej bezpečnostnej situácii a v prípade potreby aj konzulárnu asistenciu," dodal rezort.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona