Máte málo železa? Tieto príznaky neprehliadajte!

NETKY.SK • 21 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Máte málo železa? Tieto príznaky neprehliadajte!

BRATISLAVA - Trápi vás únava, bolesti hlavy alebo vám padajú vlasy? Dôvodom môže byť nedostatok železa, ktorým bývajú viac ohrozené ženy ako muži. Aké sú najčastejšie príznaky, ktoré by ste nemali prehliadať?

slovakia

left justify in out

Železo je zásadný prvok v procese krvotvorby. Telo ho potrebuje k tomu, aby sa vytvoril hemoglobín, teda bielkovina v červených krvinkách, ktorá umožňuje prenášať kyslík v tele. Ak vaše telo nemá dostatok hemoglobínu, nemajú ani vaše tkaniva a svaly potrebný kyslík a nie sú schopné účinne pracovať. Tento stav sa nazýva anémia (chudokrvnosť).

 

Anémia môže mať aj iné príčiny (napríklad veľké krvácanie po úraze, silná menštruácia u žien, nádorové ochorenia, infekcie, nedostatok vitamínu B alebo kyseliny listovej), nedostatok železa je však príčinou najčastejšie. V Spojených štátoch trpí touto chorobou 3,5 milióna ľudí a ide o najčastejšiu chorobu krvi vôbec.

 

Hlavnými dôvodmi, prečo trpí človek nedostatkom železa, sú nevhodná strava či zápalové ochorenia čriev. Môže vzniknúť aj v tehotenstve alebo u žien, ktoré dlho a silno krvácajú pri menštruácii. Príznakom nemusí byť len únava, ktorá človeka napadne pravdepodobne ako prvá. Symptómy sa líšia v závislosti od závažnosti anémie, rýchlosti jej vývoja, veku a zdravotného stavu pacienta. Aké sú teda najčastejšie príznaky anémie?

 

Únava

 

Každý z nás býva unavený a niekedy si telo požiada o poriadnu porciu odpočinku i spánku. Pokiaľ ale dlhší odpočinok nepomáha alebo cítite vyčerpanie a extrémnu únavu aj pri malej fyzickej záťaži, môže to byť príznak anémie.

 

Bledosť

 

Nedostatok železa tiež spôsobuje, že krv má svetlejšiu farbu. To sa môže prejaviť aj napríklad na farbe vašej tváre. Ak ste náhle dlhšiu dobu bledší než zvyčajne, ak máte svetlejšiu vnútornú stranu pier, ďasien, spodok viečok alebo nechtové lôžka, môže byť na vine nedostatok železa.

 

Ťaťké dýchanie

 

Máte pocit, že nevyjdete na tretie poschodie, bez toho aby ste pri tom skoro vypľuli pľúca? Tiež zhoršené dýchanie a pocit nedostatku dychu aj pri bežných úkonoch môžu byť zapríčinené nedostatkom železa.

 

Bolesť hlavy

 

Pri vyššom stupni môžu anémiu sprevádzať aj bolesti hlavy. Nie je to príliš častý príznak, často býva bolesť hlavy sprevádzaná hučaním v ušiach, niekedy aj závratmi. Človek môže mať sklony k mdlobám, napríklad, keď rýchlo vstane

 

Nepravidelný srdcový rytmus

 

Pretože sa telo snaží zásobovať orgány kyslíkom, zvýši srdcovú činnosť. Nedostatok železa sa teda môže prejaviť pocitmi búšenia srdca alebo jeho nepravidelným rytmom.

 

Časté infekcie a horšie hojenie rán

 

Ľudia s anémiou majú opakované infekcie alebo kožné problémy. Najčastejšie to býva suchá koža, telo sa v tú chvíľu zaujíma o dôležitejšie orgány. Nedostatok železa sa tiež môže prejaviť zhoršeným hojením rán.

 

Padajú vám vlasy

 

Je úplne bežné, ak človeku pri umývaní alebo česaní vypadnú vlasy - priemerne ich človek stratí za deň 50 - 150 vlasov. Ak vám ale vlasy začnú padať v hojnejšej miere, ako doteraz, môže byť na vine práve nedosatek železa.

 

Stres, úzkosť, zhoršenie sústredenia

 

Možno máte pocit, že stres patrí k dnešnej dobe akosi automaticky. Je ale pravdou, že pri nedosatku železa sa môže prejaviť intenzívnejšie. Veľa pacientov tiež popisuje náhle stavy úzkosti bez príčiny alebo zhoršenú schopnosť sa sústrediť.

 

Syndróm nepokojných nôh

 

Anémia sa často vyskytuje spoločne so syndrómom nepokojných nôh. Ten sa prejavuje nepríjemnými pocitmi brnenia, mravenčením alebo bolesťou v nohách, ktoré sa vyskytujú v pokoji, typicky pred zaspaním. Anémia je ovplyvnená dedičnosťou, viac chudokrevných je tiež medzi vegetariánmi a vegánmi. Pokiaľ niektoré z uvedených symptómov spozorujete, zastavte sa u svojho praktického lekára. Ten po vyšetrení anémiu potvrdí na základe odobratia vzorky krvi zo žily. Hladinu železa môžete zistiť aj pomocou domáceho testu, ktorý zakúpite v lekárni.

 

Od závažnosti ochorenia sa odvíja liečba. Pri nižších stupňoch anémie postačí spravidla úprava stravy, životného štýlu a užívanie vitamínových prípravkov s obsahom železa. Liečbu je dobré tiež podporiť inými vitamíny a bylinkami, ktoré priaznivo ovplyvňujú vstrebávanie železa - A, C, E.

 

Potraviny bohaté na železo

 

Z bežne dostupných rastlín obsahuje najviac železa žihľava, ďalej potom zelená petržlenová vňať, pažítka, bazalka, cesnak medvedí, majorán. Železo tiež hojne nájdeme v špenáte, červenej repe, koreňovom petržlene, čiernom korení, chrene, hrášku, paradajkách a redkvičkách.

 

Z ovocia sú vhodné rakytník, černice, čierne i červené ríbezle, čučoriedky, sušené marhule a slivky. Ďalej sú vhodné potraviny z celozrnnej ražnej múky, pšeničné klíčky, ovos, semená tekvíc, slnečníc a amarantu, naklíčený hrášok, mungo, šošovica, lucerna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies