Máte Európsky preukaz zdravotného poistenia vydaný v Británii a neviete čo bude ďalej?

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 19:35 • 2 min
Máte Európsky preukaz zdravotného poistenia vydaný v Británii a neviete čo bude ďalej?

LONDÝN – Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP) mnohí považujú za samozrejmosť a v skutočnosti je to naozaj užitočná vec. Máte však kartičku vydanú vo Veľkej Británii a neviete čo sa bude diať ďalej?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nie je to náhrada za cestovné poistenie, ale miliónom ľudí poskytuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť v celej EÚ. Takže čo sa stane s kartou po tom, ako Británia hlasovala za vystúpenie z Európskej únie?

V blízkej budúcnosti ju budete môcť naďalej používať bez nejakých problémov, takže počas dovolenky ju majte pri sebe. Jej dlhodobejšia budúcnosť je však neistá.

 

img

EPZP bude platiť pokiaľ bude Veľká Británia v EÚ

Nie je známe, kedy presne vstúpi do platnosti článok 50 lisabonskej zmluvy, ktorý bude riešiť vystúpenie Británie z EÚ. S najväčšou pravdepodobnosťou to však bude riešiť až nástupca premiéra Davida Camerona a ten by mal byť známy v októbri tohto roku.

Potom bude nasledovať dvojročné obdobie vyjednávania a váš Európsky preukaz zdravotného poistenia bude platný tak dlho, kým rokovania nebudú ukončené. Po tomto kroku je už budúcnosť EPZP neistá.

EPZP platí aj vo Švajčiarsku a na Islande, ktoré síce sú v Európe, ale nie v EÚ. Británia by mohla dosiahnuť podobnú dohodu s EÚ, aby európsky preukaz zdravotného poistenia bol platný aj naďalej. Británia má tiež individuálne dohody s Austráliou, Izraelom a Ruskom, aby poskytli turistom bezplatné lekárske ošetrenie a podobnú dohodu by mohla dosiahnuť aj s krajinami EÚ.

Keď sa však takúto dohodu nepodarí dosiahnuť, tak by Británia mohla prísť o bezplatnú zdravotnú starostlivosť v zahraničí. Znamenalo by to, že obyvatelia Spojeného kráľovstva by boli závislí od cestovného poistenia, ktoré by však viedlo k zvýšenému poistnému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies