MasterCard sleduje plán Ruska vytvoriť systém pre platobné karty s obavami

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 12:17 • 2 min
MasterCard sleduje plán Ruska vytvoriť systém pre platobné karty s obavami

HAMBURG - Poskytovateľ kreditných kariet MasterCard je znepokojený plánmi Ruska na vytvorenie vlastného systému pre platobné karty.

slovakia

left justify in out

DPA informovala, že konkurenčné karty by sa mohli stať pre aktivity spoločnosti v Rusku vážnym problémom. Americká spoločnosť sa o svojich obavách zverila vo štvrtok (1.5.) v komentári k správe o hospodárskych výsledkoch v 1. štvrťroku.
      

Zámer prezidenta Vladimira Putina vytvoriť ruský systém pre platobné karty súvisí so sankciami, ktoré USA zaviedli voči Moskve za jej podiel na ukrajinskej kríze. Pocítila ich okrem iných aj banka Rossija, blízka Kremľu. Visa a MasterCard zastavili služby pre jej klientov. Na tento krok Putin koncom marca zareagoval oznámením, že bude založený ruský operátor pre systém platobných kariet.
      

Americké sankcie voči Rusku sa na výkonoch MasterCard ešte výraznejšie neprejavili. Vďaka dobrej spotrebiteľskej nálade zarobil koncern v 1. štvrťroku podstatne viac než pred rokom. Jeho zisk vzrástol o 14 % na 870 miliónov USD (627,62 milióna eur). Objem transakcií stúpol o 10 %. Príjmy z jeho kariet používaných Rusmi dosahuje len 2 % obratu. Spoločnosť Visa v súvislosti so sankciami uviedla, že jej obrat bude rásť v 2. štvrťroku trochu pomalšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies