Maštalír: Buddenbrookovci sú o neakceptovaní veľkosti života

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 18:26 • 2 min
Maštalír: Buddenbrookovci sú o neakceptovaní veľkosti života

BRATISLAVA - Činohru Slovenského národného divadla (SND) čaká cez víkend premiéra adaptácie slávneho románu Thomasa Manna Buddenbrookovci v réžii Romana Poláka.

slovakia

left justify in out

Tému diela s podtitulom "úpadok jednej rodiny" považujú tvorcovia inscenácie aj dnes "po nástupe agresívneho korporatívneho kapitalizmu" za opäť veľmi aktuálnu. "Ukazuje rozpad jednej celej spoločenskej vrstvy - mešťanstva, ktoré vyrastalo z čistých etických základov a zrazu je to doba, keď prestávajú platiť všetky pravidlá a nastupuje bezohľadný kapitalizmu," povedal dnes na stretnutí s médiami dramaturg Peter Kováč na margo diela, ktoré Thomas Mann napísal v roku 1901 ako 25-ročný. "Vytvoril úžasné ľudské typy, ktoré prerastajú cez individuálny charakter do obrazu všeobecnej ľudskej existencie a jej problémov. Každý jeden typ rodiny je úžasná štúdia," poznamenal Kováč a ocenil tiež skvelú nemeckú dramatizáciu románu, ktorej autorom je John von Düffel.
     

Jeho dramatizácia vyskladaná z monológov, krátkych dialógov, miestami klipov a veľkých dramatických výstupov oslovila i režiséra Romana Poláka: "Aj samotný temporytmus dramatizácie bol zaujímavý, zvláštny a pre mňa nový. Hľadal som nejaké vonkajšie znaky, ako tú hru urobiť. Od začiatku mi bolo jasné, že to budeme robiť v scéne Karamazovovcov." Nielen základ scény, ktorú navrhol Pavel Bořák, spája ruskú klasiku s nemeckou. Ako ďalej priznal Polák, aj niektorí herci sú rovnakí. "Táto hra je pre mňa o neakceptovaní veľkosti života. Nešťastie všetkých ľudí v nej spočíva v tom, že to nejde tak, ako si to naplánovali," poznamenal Tomáš Maštalír a na margo postáv dodal: "Dostávajú sa do väčších a väčších problémov, keď sa tomu bránia, keď sú nešťastní z toho, že sa to nedeje tak, ako chcú a nedokážu akceptovať, že život je taký."
     

V novej inscenácii sa divákom ďalej predstaví Zdena Studenková, Zuzana Fialová, Petra Vajdová, František Kovár, Branislav Bystriansky, Daniel Fischer, Mária Kráľovičová a iní. Herecké majstrovstvo v nej predvádza Martin Huba, ktorý nový titul komentoval slovami: "Bohatstvo bez prítomnosti morálky je nielen rodinnou, ale celospoločenskou katastrofou a som rád, že táto inscenácia má šancu na to večer čo večer tých 500 - 600 ľudí upozorniť." 
     

Thomas Mann získal za Buddenbrookovcov Nobelovu cenu za literatúru. S odstupom času vidno, že autor nenapísal iba "sólo" príbeh jednej rodiny. Jej úpadok je obrazom úpadku spoločnosti - mesta, krajiny a možno aj celého sveta. A nie je iba výsledkom individuálnej neschopnosti predstaviteľov jednotlivých generácií vyrovnať sa s požiadavkami doby. V diele sa hovorí o tom, že obchodnícka rodina z Lübecku musela zaniknúť a dostať sa do krachu, či už po stránke materiálnej, alebo osobnej preto, lebo jej členovia neboli schopní odolať tlaku meniacich sa pomerov. Reprezentanti mladších generácií, najmä tretej, už nemajú síl napodobniť vitalitu starého otca, zakladateľa bohatstva a vplyvu rodiny, hoci v podmienkach zostreného konkurenčného boja by potrebovali oveľa viac dravosti a životnej energie. Duch aristokratizmu starých čias tu prehráva boj o prežitie s novým, materialistickým a prízemným myslením.
     

Premiéru Buddenbrookovcov si môžu diváci pozrieť 5. a 6. apríla v novej budove SND.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies