Masový vrah Breivik chce diaľkovo študovať politické vedy

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 06:35 • 2 min
Masový vrah Breivik chce diaľkovo študovať politické vedy

OSLO - Odsúdený nórsky masový vrah Anders Breivik sa prihlásil na štúdium politických vied na univerzite v Osle. Potvrdil to v utorok jej rektor Ole Petter Ottersen, ktorý zároveň podotkol, že nevie, či jeho prihláška bude úspešná.

slovakia

left justify in out

Nórsky nápravný systém však väzňom umožňuje diaľkové štúdium. Platí to aj pre Breivika napriek tomu, že nikdy nedokončil strednú školu. Svoje vzdelanie sa však pokúsil demonštrovať vo svojom manifeste, ktorý zverejnil tesne pred podniknutím svojich útokov a zabitím takmer 80 ľudí. Na 1500 stranách cituje rôznych odborníkov a vzdelancov a snaží sa dokázať škodlivosť multikulturalizmu pre Európu, ktorá podľa neho "musí zastaviť islamskú inváziu". Krajne pravicový radikál zároveň deklaroval, že štúdiu venoval viac ako 16-tisíc hodín. Niektorí profesori univerzity v Osle sa však už vyjadrili, že sa odmietajú s odsúdeným teroristom kontaktovať.

Nórsko si minulý týždeň pripomenulo druhé výročie Breivikových masových vrážd. Najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle a následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí. Samozvaného bojovníka proti moslimom v auguste 2012 uznali vinným z terorizmu a úkladných vrážd. Radikál bol odsúdený na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. V cele tak môže až do konca života. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za "kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies