Masový vrah Breivik bude na univerzite v Osle študovať politológiu

NETKY.SK • 13 September 2013, 12:45 • 2 min
Masový vrah Breivik bude na univerzite v Osle študovať politológiu

OSLO - Nórsky pravicový extrémista Anders Behring Breivik, odsúdený na 21 rokov väzenia za masovú vraždu 77 ľudí, sa zapísal na štúdium vybraných predmetov politológie na univerzite v Osle.

slovakia

left justify in out

Študovať bude podľa individuálneho programu v špeciálne zariadenej cele vo väznici, kde si odpykáva trest, informovala dnes BBC. Predpokladá sa, že 34-ročný Breivik nebude mať žiadny priamy kontakt s pedagógmi a v žiadnom prípade sa neobjaví ani v priestoroch univerzity.

Univerzita vo svojom vyhlásení k Breivikovmu štúdiu zdôraznila nevyhnutnosť spravodlivého prístupu, keďže všetci občania Nórska majú právo na vysokoškolské vzdelávanie. Rektor univerzity Ole Petter Ottersen priznal, že Breivikov prípad predstavuje morálnu dilemu Jej riešenie v súlade so všeobecnými pravidlami ešte neznamená, že by Nóri mali menej súcitu alebo že nepociťujú hnev či túžbu po pomste, dodal. 

Nórsko je známe ako krajina, kde často dochádza k rehabilitovaniu zločincov a trestné sadzby v prípade recidív sú oveľa nižšie ako vo väčšine ostatných krajín, pripomenula BBC. Fakt, že by raz mohol byť rehabilitovaný aj Breivik, je pre mnohých Nórov nepredstaviteľný. Pre mnohých je tiež nepochopiteľné, že smie študovať na jednej z najlepších univerzít krajiny na náklady daňových poplatníkov, konštatuje BBC. 

Osloská univerzita nedávno konštatovala, že Breivik nespĺňa podmienky zápisu na riadne štúdium odboru politológia, keďže nedokončil strednú školu, dovolila mu však zapísať sa na vybrané predmety tohto odboru. Breivika odsúdili na maximálny trest 21 rokov väzenia za teroristické útoky z 22. júla 2011, pri ktorých zahynulo 77 ľudí. Po uplynutí 21 rokov môže súd jeho pobyt za mrežami opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

Trest si odpykával vo väznici Ila neďaleko Osla. Až 23 hodín denne trávil v úplnej izolácii v cele pozostávajúcej z troch častí, z ktorých každá má rozlohu asi osem metrov štvorcových. Jedna časť je určená na spanie, v druhej je študovňa a v tretej priestor na cvičenie. Nedávno ho presťahovali do prísne stráženej väznice Telemark v meste Skien.

Breivik pred vyše dvoma rokmi najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle a následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí. Samozvaného bojovníka proti moslimom v auguste 2012 uznali vinným z terorizmu a úkladných vrážd. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies