Masový úhyn 120-tisíc antilop je pre vedcov veľkou záhadou

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 17:49 • 2 min
Masový úhyn 120-tisíc antilop je pre vedcov veľkou záhadou

ASTANA – Antilopy z rodu sajga na prvý pohľad vyzerajú ako kríženec srnky s tapírom, avšak zanedlho ich možno budeme vidieť iba v zoologických záhradách. Pri súčasnom tempe úhynu týchto tvorov by z voľnej prírody mohli vymiznúť v priebehu niekoľkých týždňov.

slovakia

left justify in out

Antilopy sajga nepatria medzi najvzácnejšie cicavce, keďže vo voľnej prírode ich stále žilo viac ako milión kusov. Teraz však patria medzi ohrozené druhy, pretože od 90.rokov minulého storočia lov znížil ich počet približne na štvrtinu, keď sa po rozpade Sovietskeho zväzu rapídne znížila kontrola pytliactva v regiónoch, kde žijú. V posledných niekoľkých týždňoch však uhynulo približne 120.000 antilop a najhoršie je, že ani odborníci presne nevedia prečo.

 

img


Kazašská vláda si v roku 2014 dala vypracovať štúdiu o stave populácie antilop sajga v krajine a výsledok bol alarmujúci. V Kazachstane žilo v minulom roku niečo málo cez švrť milióna kusov a menší počet v Rusku a Mongolsku, kde však podobný masový úhyn zatiaľ neevidujú.

Pred štrnástimi dňami sa objavili správy o mŕtvej sajge, ktorá bola napadnutá bakteriálnou infekciou. Odvtedy počet uhynutých zvierat stúpa desivou rýchlosťou, keď to najprv boli stovky, neskôr tisíce a dnes už desaťtisíce mŕtvych antilop. Podľa predbežných zistení, by za masovým úhynom mohla byť pasteurelóza, ktorú spôsobuje bakteriálna infekcia. Do krajiny však prichádzajú odborníci z celého sveta, aby tieto podozrivé prípady ďalej skúmali.

 

Kazašské ministerstvo poľnohospodárstva tvrdí, že hromadné vymieranie týchto antilop bolo už aj v minulosti, avšak strata takmer polovice populácie v tak krátkej dobe je mimoriadne nezvyčajná. Nie je jasné, prečo sa toto ochorenie, ktoré bolo medzi sajgami rozšírené už aj v minulosti, stalo za krátku dobu takéto smrtiace. Táto infekcia zvyčajne zabíjala jedince oslabené nedostatkom potravy alebo iných ochorení.

 

img

"Začína sa formovať obrovská katastrofa," povedala riaditeľka Aliancie na ochranu sájg EJ Milner-Gulland. "Obávam sa, že úhyn zvierat stále pokračuje a nemáme konečný stav. Očakávam, že počet uhynutých zvierat bude v najbližších dňoch rapídne stúpať."

Sajgy takmer vyhynuli už v roku 2003, keď sa vďaka enormnému pytliactvu ich počet znížil na neuveriteľných 21.000 kusov. Takýto rapídny pokles populácie však nevyhnutne vedie k zníženiu genetickej diverzity, čo nové jedince robí potenciálne náchylnejšie na nové druhy chorôb alebo na zmutované verzie tých starých. Na druhú stranu, vďaka tuhým zimám a veľkým suchám v regiónoch, kde sajgy žijú, sa u nich vyvinula schopnosť rýchleho množenia sa, keď nastanú ideálne podmienky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies