História sa opakuje: Masové vyvražďovanie civilistov, znásilňovanie žien a detí, etnické čistky

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 10:00 • 2 min
História sa opakuje: Masové vyvražďovanie civilistov, znásilňovanie žien a detí, etnické čistky

DŽUBA - Najmladší národ na svete je na pokraji genocídy. Ešte sme sa nepoučili z Rwandy?

slovakia

left justify in out

Za najväčšie zlyhanie OSN sa považuje nezasiahnutie proti genocíde v africkom štáte Rwanda (1994), kedy spoločenstvo nezakročilo proti zverstvám páchaných na civilistoch. V ozbrojenom konflikte vtedy stáli proti sebe dva kmene: Hutuovia a Tutsiovia. Počas troch mesiacov prišlo o život takmer 1 000 000 obyvateľov, 1/5 obyvateľov Rwandy.

 

V krajine Južný Sudán, ktorá je najmladšou krajinou sveta, v decembri 2013 vstúpila do otvoreného konfliktu medzi prívržencami sudánskeho prezidenta Salva Kiir a povstaleckými silami bývalého viceprezidenta Rieka Machara. V priebehu tohto obdobia bolo zabitých takmer 300 000 ľudí, viac ako 1,6 milióna prišlo o svoje domovy a boli nútení sa presídliť v rámci krajiny alebo utiecť do susednej Ugandy.

 

Konflikt medzi týmito dvoma skupinami zničil zdravotné a civilné štruktúry a spôsobil úplnú nefunkčnosť mnohých existujúcich zdravotných centier, ktoré ostali bez zdravotných zásob alebo pracovníkov, ktorí utiekli, aby zachránili vlastné životy. Zničené mestá, masové hroby, hlad, brutálne sexuálne zločiny páchané na ženách, žiadna zdravotná pomoc je opäť laxnou reakciou OSN, ktorá čaká so založenými rukami. Pri rozdelení Sudánu sa vtedajší generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na oslavách vyjadril, „ľuďom Južného Sudánu sa splnil ich sen. OSN a medzinárodná komunita bude aj naďalej stáť pri Južnom Sudáne a pomáhať. Som šťastný, že tu môžem byť.“ Po necelých šiestich rokoch je skutočnosť celkom iná.

 

Pri výpovediach obetí, ktorým sa podarilo prežiť behá mráz po chrbte. Na dennom poriadku ženy prichádzajú o svojich manželov, ktorí boli zastrelení vládnymi vojakmi, sú zneužívané a mučené. Z detí sa stávajú siroty, ktoré umierajú na podvýživu, hlad alebo choroby.

 

 "Títo ľudia jednoducho zomrú od hladu" a "mnoho ďalších bude trpieť a zomrie na choroby" upozornil námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien.

 

Koľko ľudských obetí ešte musí priniesť tento konflikt, aby Bezpečnostná rada OSN vyhodnotila, že v krajine sú porušované základné ľudské práva a slobody, a začne riešiť túto situáciu?  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona