Masové protesty proti prezidentovi sa v hlavnom meste Mexika začali výtržnosťami

NETKY.SK • 21 November 2014, 08:19 • 2 min
Masové protesty proti prezidentovi sa v hlavnom meste Mexika začali výtržnosťami

MEXIKO - Maskovaní demonštranti hádzali vo štvrtok na mexickú políciu Molotovove kokteily a petardy neďaleko letiska v hlavnom meste Mexiko.

slovakia

left justify in out

Tisícky nespokojných Mexičanov sa zapojili do generálneho pochodu hlavným mestom namierenému proti prezidentovi Enriquemu Peňovi Nietovi a spôsobu, akým pristupuje k vyšetrovaniu pravdepodobnej masakry 43 študentov učiteľstva, napísala agentúra Reuters.
      

Tri masové pochody mestom sa majú stretnúť na hlavnom námestí Zócalo v centre metropoly. Protesty organizátori naplánovali na deň, keď sa v Mexiku oslavuje výročie mexickej revolúcie z roku 1910. Hovorkyňa polície hlavného mesta odhadla stotisícovú účasť. Prvých zhruba 300 výtržníkov polícia pacifikovala pri letisku už niekoľko hodín pred plánovaným začiatkom troch hlavných demonštrácií. Pri nepokojoch neutrpel podľa polície zatiaľ nikto zranenia.   
      

Mexičania chcú masovým štrajkom vyjadriť podporu rodinám študentov, ktorých zrejme 26. septembra uniesla a následne zabila skorumpovaná mexická polícia. Študenti pochádzali z radikálnej ľavicovej, čisto mužskej fakulty v štáte Guerrero a mali sa stať učiteľmi. Skupina približne 80 študentov chcela v septembri protestovať v Iguale proti diskriminačným opatreniam vlády v oblasti školstva. Zabránila im v tom polícia, ktorej zásah mal nariadiť vtedajší starosta mesta José Luis Abarca. Situácia šokovala celú krajinu a podkopala tvrdenia prezidenta, že Mexiko je pod jeho dohľadom bezpečnejšie. Od incidentu krajinou otriasa vlna protivládnych demonštrácii a protestov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies