Masové akcie pri Kremli odsúhlasuje Medvedev

NETKY.SK • 12 Január 2012, 10:37 • 2 min
Masové akcie pri Kremli odsúhlasuje Medvedev

Masové akcie pri Kremli odsúhlasuje Medvedev

slovakia

left justify in out

img

Demonštrovať v okolí Kremľa je čoraz ťažšie. Osobitné povolenie priamo od ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva už budú potrebovať aj organizátori protestov na námestí Vasilevskij spusk nachádzajúcom sa za Chrámom Vasilija Blaženého na severozápadnej strane Červeného námestia v Moskve, informovala dnes stránka russland-news.de.
Osobitné povolenie od Kremľa doteraz potrebovali len podujatia na Červenom námestí a v Alexandrovej záhrade.  Medvedev však podpísal nariadenie, ktoré sa týka aj námestia Vasilevskij spusk.
Analytici predpokladajú, že nové nariadenie je reakciou na masové protesty proti výsledkom parlamentných volieb zo 4. decembra 2011. Prezidentská administratíva ním chce podľa nich dosiahnuť, aby sa demonštrácie a zhromaždenia konali čo najďalej od Kremľa.
Prvú veľkú demonštráciu proti voľbám pod mottom "Za čestné voľby" organizátori pôvodne plánovali uskutočniť 10. decembra na Námestí revolúcie, teda v bezprostrednej blízkosti Kremľa. Dostali však povolenie iba pre námestie Bolotnaja pri rieke Moskva.
Na námestí Vasilevskij spusk sa mala konať demonštrácia 24. decembra. Organizátori ju nakoniec museli presunúť na Sacharovov prospekt na severovýchode širšieho centra Moskvy.
Opozícia chce zorganizovať ďalšiu veľkú akciu 4. februára. Mal by to byť pochod, ktorý sa skončí priamo pred Kremľom. Začať by sa mal na Kalužskom námestí, pokračovať cez Krymský most a okolo sídla tlačovej agentúry RIA Novosti, až sa účastníci cez Nový Arbat dostanú na Manéžové námestie priamo pri Kremli, informoval dnes opozičný politik Vladimir Ryžkov. 
Trasa nie je vybraná náhodne, pretože 4. februára 1990 sa konala podobná demonštrácia, po ktorej bol z ústavy odstránený článok 6 o vedúcej úlohe komunistickej strany.
Opozícia chce o povolenie požiadať 20. januára. Skorší termín ruská legislatíva neumožňuje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies