Mäso zo slovenskej hydiny je bezpečné, tvrdí odborník

NETKY.SK • 26 Január 2017, 11:01 • 2 min
Mäso zo slovenskej hydiny je bezpečné, tvrdí odborník

BRATISLAVA - Mäso zo slovenskej hydiny je bezpečné napriek šíriacej sa vtáčej chrípke, uistil výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

slovakia

left justify in out

Všetky veľkochovy na Slovensku sú totiž uzavreté a voľné žijúce vtáky k nim nemajú prístup, informovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).


Podľa Molnára sa počet kontrol a opatrení v chovoch hydiny sprísnil. "Zároveň pracujeme aj podľa usmernení, ktoré vydáva Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky a ktorými sa riadime práve v krízových situáciách,“ uviedol Molnár. Mimoriadne opatrenia slovenským producentom náklady na chov hydiny výrazne nezvýšili. Problém by podľa SPPK nastal vtedy, keby epidémia prepukla priamo vo veľkochovoch, pričom dôsledky by mohli byť pre niektorých producentov likvidačné.


Štátna veterinárna a potravinová správa už potvrdila 19 prípadov nákazy u voľne žijúceho vtáctva. Tri prípady ochorenia sa potvrdili v drobnochove a jeden v košickej zoologickej záhrade. Ako ďalej SPPK informovala, ochorenie hydiny a iných vtákov, ktoré sa chovajú v drobnochove a v zajatí, sa zistilo v štyroch okresoch. Jediným dôvodom rozšírenia tejto nákazy sú sťahovavé vtáky, ktoré v tomto období migrujú zo severu na juh, a teda aj cez územia Slovenska a ostatných európskych štátov.


Najviac zasiahnutou oblasťou je podľa veterinárov južné Slovensko, pričom až sedem prípadov ochorenia HPAI subtypu H5 potvrdili veterinári v okrese Komárno. Napriek tomu je situácia na Slovensku v porovnaní so zahraničím pokojná. V Maďarsku pre šíriacu sa chorobu museli zlikvidovať takmer 3,5 milióna kusov hydiny, uzavrela SPPK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona